Samfund

Antal indvandrere som er i Danmark for at arbejde er fordoblet på ti år

55 procent af indvandrerne fra Polen er i Danmark med arbejde som opholdsgrundlag. De arbejder i forskellige brancher som eksempelvis byggeri, landbrug, rengøring og sundhedssektoren. (Arkivfoto). - Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Friske tal fra Danmarks Statistiks publikation “Indvandrere i Danmark 2024”, som er blevet udgivet mandag, viser at antallet af indvandrere, som er i Danmark for at arbejde, er fordoblet i løbet af ti år.

Her fremgår det, at der i 2024 er lige knap 187.000 indvandrere i Danmark, hvor opholdsgrundlaget er arbejde. I 2014 var der knap 93.000. I samme periode er den generelle indvandrerbefolkning på tværs af opholdsgrundlag steget med 52 procent.

I 2024 er cirka hver fjerde indvandrer i Danmark med arbejde som opholdsgrundlag. Det er især indvandrere fra vestlige lande, som har en opholdstilladelse til at arbejde i Danmark.

Eksempelvis er 55 procent af indvandrerne fra Polen i Danmark med arbejde som opholdsgrundlag. Det samme gælder 63 procent af indvandrere fra Rumænien og 60 procent af indvandrere fra Litauen.

Ser man på de ti ikkevestlige lande med flest indvandrere i Danmark, er Indien det land, hvor den største andel er kommet til Danmark med arbejde som opholdsgrundlag.

71 procent af de i alt 17.700 indiske indvandrere i Danmark, er her for at arbejde. Det samme gælder 38 procent af de kinesiske indvandrere.

Hvis man ikke har arbejde som opholdsgrundlag, kan man have opholdsgrundlag som følge af eksempelvis asyl, familiesammenføring eller uddannelse.

Udenlandske statsborgere, som ikke har et nordisk eller et EU- eller EØS-statsborgerskab skal have en opholdstilladelse for at indvandre til Danmark.

Borgere med et statsborgerskab fra et EU- eller EØS-land, der forventer, at opholdet i Danmark vil vare mere end tre måneder, skal søge om et registreringsbevis.

I Danmarks Statistiks publikation er bliver opholdstilladelser og registreringsbevis samlet betegnet som opholdstilladelser.

Fordelingen af indvandreres opholdsgrundlag har ændret sig de seneste 20 år.

I 2003 fik 31 procent af de indvandrede opholdstilladelse på baggrund af familiesammenføring. Samtidig var 14 procent indvandret for at arbejde.

I 2023 er andelen af familiesammenføringer faldet til tre procent, mens andelen, der kommer for at arbejde er steget til 37 procent.

Andelen af indvandrere, der får opholdstilladelse i Danmark på baggrund af asyl, har været kraftigt faldende frem til 2022, skriver Danmarks Statistik.

12 procent af de indvandrede i 2023 fik opholdstilladelse på baggrund af asyl. I 2018 gjaldt det 1 procent.

Ukrainere, som får opholdstilladelse på baggrund af særloven, indgår i opholdsgrundlaget asyl.

/ritzau/

Kommentarer