Erhverv

Arbejdsmail på mobilen truer virksomheder under ferien

If Forsikring giver råd, hvis arbejdsmailen skal tjekkes i ferien. Foto: PR

IT-kriminelle verden over udnytter, at mange ikke kan holde sig fra arbejdsmailen under ferien. De får derved lettere ved at trænge ind i virksomhedernes IT-systemer. Tjek sikkerhedsrådene, hvis du ikke kan holde dig fra arbejdsmailen.

Særligt mails med vedhæftede filer og falske links udgør en stor sikkerheds­risiko. Dokumenter kan indeholde skadeligt indhold og koder. Links kan føre til falske URL’er, som kan udsætte virksomheden for en risiko, hvis man klikker på dem.

– Skærmvisningen på telefonen giver typisk mindre detaljerede oplysninger end på computerskærmen. Og når man tilmed er i et afslappet feriehumør, er man ofte mindre omhyggelig med at tjekke hvem afsender er, end hvis man er på arbejdspladsen, siger Birgitte Ringbæk, kommunikationschef hos If Forsikring.

De mest udbredte erhvervs-mailprogrammer har indbygget sikkerhedsbeskyttelse, hvor man ved at holde fingeren på et link, får det vist i et pop-up inden man klikker videre, eller får vist at linket er sikkerhedstjekket. Det handler om at gøre det til en vane at bruge sådannefeatures, inden man aktiverer links, anbefaler hun.

Pas på med at videresende

En anden udbredt risiko ved at tjekke mails på mobilen opstår, når chefer og medarbejdere vil være effektive, og videresender mails til kolleger eller ferieafløsere med korte besked a la ”Vil du se på denne?”.

– Det kan ferieafløseren let tolke som om, du siger god for indholdet og beder ham eller hende gøre noget ved sagen. Reelt har du måske bare set beskeden flygtigt igennem på stranden eller i en kort pause i indkøbscentret. Korte beskeder kan let blive misforstået, siger Birgitte Ringbæk.

– Det er nemt at sige, at folk skal holde fri, når de holder fri. Det er der bare mange, som ikke kan eller helt praktiserer. Derfor, hvis du er det mindste mistænksom over for en ikke ventet mail, så er det sikrest at antage, at det drejer sig om svindel. Vent med at gøre yderligere, eller bed en ferieafløser kontakte den pågældende virksomhed direkte, hvis du har indtryk af, at det haster.

6 sikkerhedstips til mobilen i ferien:

  1. Vær skeptisk overfor mails, der har dårligt sprog og begrænsede detaljer, fx om afsenders relation til din arbejdsplads.
  2. Hvis indholdet af mailen forsøger at presse dig ved meget korte frister, bør du være på vagt.
  3. Stemmer afsenders e-mailadresse ikke overens med navnet på virksomheden, afsender påstår at være fra, kan det være tegn på svindel.
  4. Mails uden kontaktoplysninger, som fysiske adresser og telefonnumre, kan være et andet tegn på, at noget er galt. Vent til du kan slå kontaktoplysninger op på nettet og kontakt afsendervirksomheden for at fastslå om mailen er ægte eller ej.
  5. Vær skeptisk overfor webadresser, der afviger fra, hvad der ville være det oplagte valg.
  6. Selvom det er mindre sandsynligt at blive ramt af angreb på en smartphone end din arbejdscomputer, så sørg for at være ajour med sikkerhedsopdateringer på din telefon.

Kilde: If Forsikring

Kommentarer