Erhverv

Der blev bygget broer på Tradium

Lærer i gang med at forstå arbejdstegninger ved tømrerne.

Hvis du undrer dig over, hvad uddannelser som byggemontagetekniker og overfladebehandler går ud på, så er du ikke den eneste.
For at udbrede kendskabet til de mange uddannelser, som Tradium tilbyder, har der derfor været 150 lærere på besøg til en eftermiddag i erhvervsuddannelsernes tegn. Her skulle Mariagerfjord Kommunes udskolingslærere og UU-vejledere blive klogere på, hvordan det er at tage en teknisk uddannelse, og hvilke muligheder det giver.
-Lærerne er via reformer af vejledningsloven gradvist blevet større influenter i forhold til folkeskoleelevers valg af ungdomsuddannelse. Derfor er det vigtigt at opkvalificere lærernes viden om erhvervsuddannelserne i dag og i fremtiden, fortæller Peter Gravlev Bertelsen, der er erhvervsplaymaker i Mariagerfjord Kommune og en af initiativtagerne til dagen.
Uddannelse i praksis
Dagen bød på oplæg og drøftelser om uddannelse. Vigtigst var dog besøgene på afdelingerne. Hos smedene fik lærerne fx lov til at prøve, hvordan man anvender et koordinatsystem i praksis. Her skulle de indtaste de rigtige koordinater i laserskæreren og bukkemaskinen for at lave en rå stålplade til en flaskeholder. De lærere, der havde mod på det, fik også lov til at tig-svejse holderen sammen.
– Du skal i hvert fald være ret skrap til matematik for at finde ud af det der, var en af kommentarerne fra de lærer, der var besøg hos tømrerne. Her blev de udfordret i praktisk matematik, da de skulle regne træets længder og skærer spær til en tagkonstruktion.
At opleve med egne hænder, hvad uddannelserne egentlig drejer sig om, er med til at klæde lærerne på til at kunne vejlede de unge tilbage i grundskolerne.
– Det der har været meget centralt i deres besøg, det er det praksisnære. At lærerne ser hvordan eleverne blomstre, i forhold til at anvende teori i praksis, fortæller Pernille Dyrmose Nielsen der er teamleder i Tradiums vejledningscenter og en af kræfterne bag dagen.
Brobygning på gymnasierne
På Tradium HTX og HHX i Randers blev der i onsdags også bygget broer. Gymnasierne har haft besøg af 10.-klasseselever fra Randers Realskole, som er blevet undervist af HTX- og HHX elever i fællesskab. Sammen skulle de udvikle en app, noget der arbejdes med på begge gymnasielinjer.
Til at starte dagen ud havde eleverne en introduktion til brugervenligt design og app-udvikling, af en studerende fra Syddansk Universitet. Dermed har de ikke blot fået en forsmag på, hvad ungdomsuddannelser kan tilbyde, men også hvilke muligheder de videregående uddannelser giver.

Kommentarer