Debat og politik

Dan Jørgensen har været til jobsamtale hos von der Leyen

Dan Jørgensen sagde i sidste uge farvel til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ved overdragelsen af ministeriet for udviklingssamarbejde og global klimapolitik. I stedet er Dan Jørgensen blevet Danmarks kandidat til en post i EU-Kommissionen. Her skal han afløse Margrethe Vestager. Spørgsmål er, hvilket område Ursula von der Leyen vil sætte Dan Jørgensen i spidsen for. (Arkivfoto). - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, er i fuld gang med at sammensætte sin næste EU-Kommission. I næste uge ventes det, at hun kan løfte sløret for sin nye kommission og dermed Danmarks kommissærpost.

Blandt kandidaterne til kommissærposterne er Danmarks Dan Jørgensen (S), der er rejst til Bruxelles. Her har han været til “jobsamtale” hos von der Leyen.

Dermed rykker Dan Jørgensen et skridt nærmere svaret på, hvilken post han er tiltænkt i von der Leyens nye EU-Kommission.

Samtalerne skal være med til at give hende et bedre indtryk af kandidaterne, så hun kan fordele porteføljerne. Her ser hun blandt andet på, hvilke områder kandidaterne har erfaring med.

Danmark har i den seneste periode haft en central kommissærpost i kraft af Margrethe Vestagers rolle som ledende næstformand med ansvar for det tunge konkurrenceområde.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har sagt, at hun forventer en “central portefølje” til Dan Jørgensen. Danmark kan dog ende med en mindre post end Vestagers.

Det skyldes – ud over Danmarks størrelse som et af de mindste EU-lande – at Danmark denne gang ikke stiller med en kvinde.

Von der Leyen har som mål at opnå kønsbalance i sin anden EU-Kommission.

Det ser dog ikke ud til at ske. De 27 EU-lande har samlet indstillet 10 kvinder og 18 mænd til den nye kommission.

Dermed er det kun lidt mere end en tredjedel af posterne, der ser ud til at blive besat af kvinder. Det kan betyde, at von der Leyen i stedet vil give tungere poster til kvindelige kandidater.

Dan Jørgensen har dog flere muligheder i det komplicerede spil om posterne. Han kommer med ministererfaring fra både klima- og energipolitik, udviklingspolitik samt landbrugs- og fiskeripolitik.

Derfor spekuleres der i, om han vil få en post som eksempelvis kommissær for klima eller kommissær for energi. Eller måske kommissær for udviklingssamarbejde.

Det sidste kunne også kan omfatte EU’s store satsning Global Gateway. Strategien skal sikre globale offentlige og private investeringer i infrastruktur, grøn energi, uddannelse og forskning i bæredygtig udvikling.

Forventningen er, at von der Leyen først i næste uge vil løfte sløret for sin nye kommission.

Derefter skal kandidaterne igennem høringer i EU-Parlamentet. Parlamentet har mulighed for i yderste konsekvens at stemme den nye kommission ned.

Derfor vil EU-landene og von der Leyen lytte, hvis parlamentet modsætter sig enkelte kandidater. Med andre ord er Dan Jørgensen ikke sikker på sin post, før EU-Parlamentet giver grønt lys.

Det kan i bedste fald ske i oktober, så EU-Kommissionen kan træde til i november.

Men vil EU-Parlamentet ligesom i 2019 udskifte tre kandidater, så vil høringerne måske fortsætte i november. Dermed vil EU-Kommissionen først kunne træde til i december.

Det har skabt bekymring Bruxelles, fordi det amerikanske præsidentvalg ligger i november.

I tilfælde af en valgsejr til Donald Trump kan der ventes store politiske ændringer hos EU’s stærkeste allierede, som ville kalde på handling fra en ny EU-Kommission.

Trump har blandt andet varslet højere handelstariffer for at beskytte amerikanske virksomheder. Han har også truet med at bremse USA’s militære støtte til Ukraine, hvis ikke landet indleder fredsforhandlinger med Rusland.

/ritzau/

Kommentarer