Samfund

Danmark opfordres til at ansætte flere muslimer som lærere og politi

Europarådet har til opgave at sikre, at medlemslandene lever op til menneskerettighederne. Danmark er blandt dukselandene, men der er fortsat plads til forbedring, når det gælder diskrimination mener Europarådets organ, der holder øje med racisme (Arkivfoto). - Foto: Gerard Cerles/Ritzau Scanpix

Europarådet opfordrer i ny landerapport Danmark til at gennemføre en national handlingsplan mod racisme. Samtidig bør den danske regering ændre lovgivningen mod parallelsamfund.

Sådan lyder anbefalingerne fra Den Europæiske Kommission mod Racisme og Intolerance (ECRI) i en ny landerapport.

Kommissionen er en del af Europarådet. Europarådet har ikke noget med EU at gøre, men har blandt andet til opgave at overvåge, om medlemslandene lever op til menneskerettighederne. Derfor kommer Den Europæiske Kommission mod Racisme med anbefalinger til medlemslandene. Det sker også i den nye landerapport:

– ECRI anbefaler de danske myndigheder at indføre en national handlingsplan mod racisme med særlig vægt på forebyggelse af antimuslimsk racisme og diskrimination, hedder det i en pressemeddelelse fra Europarådet.

Handlingsplanen bør fører til en større “andel af ansatte med muslimsk og anden minoritetsbaggrund i erhverv som retshåndhævende embedsmænd og lærere”. Her anerkender Europarådet Danmark for at lægge an til en handlingsplan mod racisme, men skriver:

– ECRI glæder sig over forberedelserne til en sådan handlingsplan, men konkluderer, at dokumentet endnu ikke er vedtaget. Derfor er anbefalingen ikke blevet gennemført.

Den Europæiske Kommission mod Racisme og Intolerance anbefaler for det andet, at Danmark genovervejer indsatsen mod parallelsamfund. Den centrale lov bag indsatsen fik oprindeligt tilnavnet “ghettoloven”, da den blev vedtaget i 2018. Målet var at ændre beboersammensætningen i udsatte boligområder. Det skulle reducere risikoen for parallelsamfund i Danmark.

Loven er dog havnet for EU-Domstolen, fordi nogle beboere i udsatte boligområder mener, at den er udtryk for diskrimination på baggrund af etnicitet. Den fortolkning får opbakning hos ECRI:

– Mens de danske myndigheders holdning er, at der ikke sker udsættelser af lejere på grund af deres etniske eller nationale oprindelse fra ikke-vestlige lande, bemærker ECRI ikke desto mindre, at formålet med den danske lovgivning fortsat er at reducere andelen af “ikke-vestlige” i “parallelsamfund”.

ECRI opfordrer de danske myndigheder til i stedet at indføre “positive incitamenter” for at få folk til at flytte. Dermed kan man undgå tvangsudsættelser, mener ECRI.

/ritzau/

Kommentarer