Samfund

Danmarks bedste plejehjem ligger i Randers

Fredag eftermiddag blev det afsløret, at Landsbyen Møllevang i Randers er landets bedste. På billedet er det fra venstre: Formand for Omsorgsudvalget i Randers Kommune Ellen Petersen (S), centerleder Trine Børgesen, landsformand for Danske Seniorer, Per K. Larsen, der overrakte prisen, samt borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen (S). Foto: Gitte Hagsholm

Landsbyen Møllevang i Randers er Danmarks bedste plejehjem 2022. Det har landsorganisationen Danske Seniorers medlemmer nu slået fast.

Landsorganisationen Danske Seniorer tog initiativ til at finde de gode plejehjem som en reaktion på en masse negativ omtale af plejen, og håbet er, at de bedste plejehjem kan inspirere alle landets plejehjem.

I alt havde medlemmerne bragt 35 plejehjem, der gør det særlig godt med sang og musik i ældreplejen, i spil. 3.349 deltog i afstemningen og næsten fire ud af ti stemte på Landsbyen Møllevang. Nr. 2 – med næsten samme navn, Agerskov Friplejehjem Møllevangen – fik næsten hver 3. stemme.

I alt var fem plejehjem med i den afsluttende runde. De øvrige er de to kommunale plejehjem, Demenscenter Skovgården i Hadsund, Plejehjemmet Ryholtgård i Hellerup og OK-fondens Himmelev Gl. Præstegård i Roskilde, der også alle fik stor opbakning og vished om, at de hver især gør en stor indsats for at skabe glæde i beboernes hverdag.

– Vores aktion ’Danmarks bedste plejehjem’ viser, at det er muligt – endda med få midler – at skabe hjemlige og gode rammer for beboerne, og at man ved at bruge musikken som kommunikationsmiddel glæder både sine beboere, sine medarbejdere og sig selv, siger Danske Seniorers landsformand Per K. Larsen og tilføjer:

– Man kan ikke være sur, når man synger.

Flere nominerede i år

Mens der sidste år var kun var ét kommunalt plejehjem blandt de nominerede, udgør de i år tre ud af fem.

– Det siger også noget om, at man som offentligt ansat plejehjemsleder ikke nødvendigvis er bundet på hænder og fødder. Man har muligheder! En simpel sang, der vækker genklang i en beboers hukommelse, kan forebygge konflikter og hjælpe beboeren til en tryg oplevelse, når hjernen ikke længere forstår det talte sprog, siger Per K. Larsen.

Danske Seniorer understreger, at det er deres medlemmers syn på plejehjemmene, der viser sig i afstemningen.

– Vi har spurgt vores medlemmer som en reaktion på de mange beretninger om dårlige forhold på danske plejehjem. Vi tænkte: Lad os se på de steder, folk er glade for at bo og for at have deres pårørende boende, og lad os alle lære af det, siger Per K. Larsen og tilføjer:

– Vi kan kun opfordre kommunalbestyrelser til at besøge de fem plejehjem, der blev nomineret, og møde de ansatte og frivillige, der gør deres for, at alle beboerne, trods alder og skrøbelighed, får aktive liv og oplevelser.

Derfor vinder Landsbyen Møllevang prisen

Det, der blandt andet blev fremhævet om vinderplejehjemmet Landsbyen Møllevang, er:

Alle får lov til at fortsætte de aktiviteter, der gør dem glade!

Plejehjemmet er omkranset af en hæk, men dørene ud til resten af verden er altid åbne. I samarbejde med beboernes pårørende er nogle beboere udstyret med en GPS-tracker, som giver alle ro i maven, når beboeren forlader matriklen:

Vi lader dem gå. Vi kender vores beboeres rutiner. Dem skal de have lov til at beholde, fortæller centerleder på Møllevang, Trine Børgesen. Det handler om at have frihed til at leve, så godt man kan, så længe man kan.

Musikken bruges til at skabe ro, når der er meget på programmet. Fx når vaccination af beboerne kun kan foregå en onsdag, hvor der i forvejen er sang. Det kan godt være for meget for nogle beboere, så derfor lyder der beroligende musik i baggrunden.

Møllevang har haft musikterapeuter ansat i en håndfuld år. Udover at spille til fællesarrangementer bidrager de til at bygge bro mellem medarbejdere og beboere. Det handler ofte om, at man ikke sprogligt kan forklare en demensramt, at de er her for at hjælpe med påklædning, tandbørstning eller et bad. Så kan medarbejderen synge sig til en stemning af leg og tryghed. Det sungne ord når ganske enkelt længere ind end det talte; og har man først skabt følelsen af, at her er et menneske, der vil mig det godt, glider hverdagen meget lettere, lyder forklaringen.

Sådan gjorde vi

Om metoden til at udvælge de nominerede plejecentre og i sidste ende udpege en vinder forklarer Danske Seniorer:

– Vi spurgte medlemmerne, hvilke plejehjem, de synes, gør det særligt godt med sang og musik i hverdagen.

– Vi bad medlemmerne indstille plejehjem til titlen. Vi fik 35 indstillinger, tjekkede tilsynsrapporter, og fandt frem til et par håndfulde, hvoraf Danske Seniorers hovedbestyrelse nominerede et i hver region.

Vinderen 2021

2021 var første gang, Danske Seniorer gennemførte aktionen for at få de gode eksempler frem i lyset. Vinderen blev Friplejehjemmet Hesselvang i Hvalpsund, der blandt andet fik prisen for at sætte medarbejderne fri.

Læs mere om

Kommentarer