Foreningsnyt

E-sport flytter ind i foreninger

Et nyt initiativ i foreningen Purhus IF skal skabe et fællesskab for børn med særlige behov. Med den populære sportsgren e-sport vil foreningen tiltrække børn og unge, der ellers ikke deltager i foreningssport.
Det kan være svært for et barn med særlige behov at starte til en fritidsaktivitet og blive en del af foreningslivet. Nye indtryk, regler og mennesker fylder meget. Men i idrætsforeningen Purhus IF har de knækket koden til at få flyttet børn med særlige behov væk fra skærmen på værelset og ud i foreningens sociale kontekst.
E-sport skal bane vejen for, at børnene finder et fællesskab, som de kan være en del af. Det er nemlig en sportsgren, som mange af børnene kender i forvejen og kan forholde sig til.
– Hvis man går til e-sport og spiller online, så får man noget socialt på en anden måde. Det er lige til og ret nemt at forstå. Der er ikke så mange spilleregler i e-sport i forhold til andre foreningssportsgrene – fortæller Mikkel Sørensen, der er træner i e-sport. Han har inden holdets opstart været på kursus ved Parasport Danmark for at få værktøjer til at tilrettelægge et hold for børn med diagnoser som autisme og ADHD.
Purhus IF fik sidste år bevilliget 75.000 kr. af Randers Kommunes Udviklingspulje til at starte e-sport. Det var en mulighed, som foreningen brugte til at nå ud til børn og unge, der ellers ikke sætter deres fødder i Træningshuset i Asferg.
I opstartsfasen har Parasport Danmarks “Superleder”-projekt støttet holdet økonomisk og fagligt. Den økonomiske støtte har gjort det muligt for Purhus IF at få fagpersonale fra Firkløverskolen involveret, således at de unge oplever en tryg opstart i foreningen.
Bevægelse og sammenhold er i centrum
E-sportholdet for børn med særlige behov begyndte i det sene forår, og der er stadig plads til flere børn. Den nye sæson starter onsdag den 21. august. Børnene træner hver uge og kan se frem til mere end at spille computer. Fysisk aktivitet og samarbejde indgår som en fast start på programmet for børnene, der til dagligt går i 6.-10. klasse.
– Hvis man bare sidder bag computeren, så bliver ens hjerne aktiveret. Men vi skal jo gerne have hele kroppen i gang. Så vi blander træningen foran computeren sammen med fysisk træning i starten. Her har vi nogle øvelser, som både får hjernen og kroppen i gang. Så får vi pulsen lidt op samtidig med at det er sjovt, og vi lærer noget – forklarer Mikkel Sørensen, der påpeger, at den fysiske aktivitet har en gavnlig effekt på såvel børnenes sundhed og reaktionsevne.
De mange fysiske aktiviteter og samarbejdsøvelser har desuden en positiv indvirkning på det sociale sammenhold imellem børnene, mener aktivitets- og fritidskoordinator i Randers Kommune Mette Birkmose.
– De unge bliver aktiveret gennem noget, der interesserer dem. Samtidig kan e-sport være et godt springbræt til fællesskab med andre. Deltagerne får følelsen af foreningsånd og fællesskab. På den måde går de unge fra at være gamere til at være en del af et hold – fortæller Mette Birkmose.
Hun glæder sig desuden over, at foreningerne tager teten og starter initiativer op, som er henvendt til borgere, der ellers ikke ville dyrke fritidsaktiviteter.
– Det er utrolig positivt at opleve, hvor mange foreninger der involverer sig. Foreninger, der gerne vil gøre en indsats for børn med særlige behov – fortæller hun.
Initiativet er en del af visionen Bevæg dig for livet Randers, som skal få flere borgere til at tilvælge den aktive livsstil og idrætsfællesskaber. Læs mere på bevægdigranders.dk

Kommentarer