Samfund

En anderledes, men festlig afslutning på skoleåret

På grund af coronavirussen afsluttes skoleåret 2019/2020 på en lidt anden måde end normalt. Randers Kommunes folkeskoler har dog gjort sig ekstra umage for at kunne fejre dimittenderne og sende alle elever godt på sommerferie.
Den sidste uge inden sommerferien er normalt en uge, der er fyldt med traditioner og ritualer. Selvom det i år ikke bliver helt som det plejer, har Randers Kommunes folkeskoler alligevel lagt sig i selen for at give eleverne, og ikke mindst de dimitterende klasser, et ordentligt farvel inden ferien.
– Det er ikke uden betydning at afslutte folkeskolen. Det er en stor dag for eleverne og også for de lærere, der skal sige farvel til deres klasser. De fleste af eleverne er vokset op i folkeskolen, og det er et langt kapitel der afsluttes. Det skal selvfølgelig gøres på en ordentlig og festlig måde. Det har de i den grad fortjent – siger skolechef, Jesper Kousholt.
Mange af de dimitterende elever går derfor ikke glip af en festlig overrækkelse af eksamensbeviset, som ellers frygtet. Det bliver blot i lidt mindre skala end normalt. På grund af myndighedernes retningslinjer for at undgå smittespredning af coronavirus har flere af skolerne valgt at afholde dimissioner klassevis i stedet for én fælles ceremoni, som de plejer. Dog betød ændringen af forsamlingsforbuddet fra 10 til 50 personer pr. 8. juni, at mange forældre har fået lov at deltage i højtideligheden og se deres børn få overrakt deres eksamensbeviser. Til stor glæde for både skoler, elever og forældre.
Rismølleskolen er en af de skoler, der afholder dimission i mindre grupper og af tre omgange, mandag d. 22, onsdag d. 24. og torsdag d. 25. juni. Her bliver der holdt tale og overrakt eksamensbeviser. Hver elev må tage maks. to personer med til dimissionsfesten, hvor der bliver serveret en portionsanrettet forfriskning. På Rismølleskolen får 9. klasserne også en særlig hyldest sidste skoledag, fredag d. 26. juni, hvor de bliver flaget ud af de andre elever.
Sidste skoledag med god afstand
Sidste skoledag som vi kender det, bliver heller ikke afholdt i år. På mange skoler er det for eksempel tradition, at de dimitterende klasser laver underholdning for resten af eleverne, men på mange skoler kan det desværre ikke lade sig gøre i år.
På Munkholmskolen er rollerne i år byttet rundt. Hver klasse forbereder et farvelråb eller -sang til 9. klasserne og på den sidste skoledag, fra kl. 12-13, går 9. klasserne rundt og optager de råb eller sange, som de mindre klasser har lavet til dem. Så har de et evigt minde om sidste skoledag, som de også kan dele med hinanden. Og hvis farvelråbene/sangene er rigtig gode, får klasserne også en slikkepind. Klasserne tager plads udenfor lokalerne, når 9. klasserne kommer forbi, så alle stadig kan holde god afstand til hinanden.
På både Bjerregrav og Kristrup Skole, hvor de ældste elever, 6. klasserne, overgår til andre skoler efter ferien, bliver sidste skoledag en særlig hyggedag, dog heller ikke som den plejer at være. På Kristrup Skole holder skolelederen, Anne-Marie Vitting, tale over samtaleanlægget, og der bliver sunget fællessang sammen, men hver for sig.
Kristrup Skole plejer også at lave fælles morgenmad til de 6. klasser, der siger farvel til skolen. I år er det blevet til portionsanrettede poser, bestilt fra Søndermarkens kantine, der indtages på bedste picnicfacon ude på boldbanerne, hvor eleverne kan holde god afstand til hinanden. Til slut kommer 0. årgang og flager 6. klasserne ud.

Kommentarer