Kultur og events

Farvestrålende natur ved Dagsvad

I år oplever flere danskere end længe set den smukke danske blomstrende natur på tæt hold, og mange har sikkert fået øjnene op for, hvordan vores insekter har brug for mange blomster. I de farvestrålende blomster finder man ligeså farvestrålende insekter. Man skal bare give sig tid og kigge efter.

En af Randers Kommunes biologer stødte under feltarbejde på et overdrev ved Dagsvad på insekter, som i hver deres stadie af livet satte kulør på naturen.

Den grønne køllesværmer er meget fotogen, når den opholder sig på blomsten af ”blåhat”, som den foretrækker. Blåhat har en lilla/lyserød farve, der udgør en flot kontrast til den lille metalblå skinnende køllesværmer.

Køllesværmeren lever helst, hvor der er rigeligt med blomster og lægger sine æg på arter af planten syre. Når larven har fyldt sig med syreblade, forpupper den sig og overvintrer som puppe. En meget regnfuld vinter som den seneste, gør det dog meget svært for sommerfuglepupperne at overleve vinteren.

Den gule kurvblomst engbrandbæger er meget udbredt og meget giftig og kan være et problem for græssende kvæg og heste. Dyrenes lever kan tage skade af brandbægerens kemi. Men den lille larve af bjørnespinderen ”blodplet” mæsker sig med den giftige plante og udnytter plantens kemi til selv at blive giftig.

Blodplet har gule og sorte striber, som nærmest skriger en advarsel til fuglene om, at den lille smukke larve er giftig. På den måde slipper larven for selv at blive spist, og jo flere larver der spiser engbrandbægere, jo mindre vil den giftige plante være et problem for hestemaverne.

Kommentarer