Floorball hjælper demente i Randers
Et pilotprojekt i Randers Kommune har gennem snart otte uger hjulpet ældre med demens til at blive mere fysisk aktive. Dette er sket ved hjælp af floorball.
Hver uge mødes en lille flok ældre fra områdecenter Borupvænget i hallen på Randers Statsskole til floorball. En sport med højt tempo, få regler og masser af action – normalt ikke noget man forbinder med traditionel ældrepleje. Randers Kommune afprøver i disse uger, hvad netop floorball kan gøre for demente.
Det er med højt humør og gå-på-mod, at deltagerne fra Borupvænget tropper op i hallen. Det er helt tydeligt, at den næste halvanden times tid er et hyggeligt frirum. Borupvænget har i samarbejde med DGI, Bevæg dig for livet Randers og floorballklubben Randers Raptors sat gang i et otte ugers motionsforløb. En af deltagerne er Gert Kjærsgaard Sørensen. Han har været postbud i mange år, med hvad han selvbetegnede som en stressende hverdag. Gert er nu pensioneret og desværre blevet ramt af demens. Onsdag aften er dog et af ugens højdepunkter.
– Det er fantastisk at komme herned. I al den tid vi er hernede, forsvinder alt det der rumsterer omme bag i hovedet, og man har kun fokus på en ting, nemlig at skyde bolden i det lille mål – fortæller Gert Kjærsgaard Sørensen.
Projektets første erfaringer viser også at floorball er velegnet til at træne lettere demente.
– Først og fremmest er det en holdsport, som ikke kræver nogen særlige forudsætninger i og med, at der er ganske få regler, hvilket er ideelt for borgere med nedsat indlæringsevne og hukommelse. Derudover er det muligt at spille på tværs af fysiske kompetencer og boldspilserfaringer – forklarer fysioterapeut på Borupvænget, Vibeka Andersen, og fortsætter:
– Derudover er floorball en sport, der hurtigt bliver meget lystfyldt. Alle bliver besatte af at få fat i den bold. Så der grines meget undervejs. Det lystfyldte og det at få følelsen af at være en del af et hold er genialt – helt generelt, og i særdeleshed i forbindelse med en målgruppe, der på grund af deres sygdom ofte har oplevet svære situationer i sociale sammenhænge.
Ud over følelsen af at høre til og at være en ligeværdig del af en gruppe, er der mange andre positive fysiske gevinster ved floorball. Deltagerne får regulær konditionstræning og får trænet rum- og retningssans, som ofte svækkes for mennesker med demens. Erfaringerne med floorball for demente i Randers viser også, at det er en sport som alle kan være med til.
– Vi har eksempelvis en deltager på 84, som tidligere har spillet golf. Hun kan ikke længere løbe grundet dårlig knæ, men har fundet sin plads et par meter fra målet og når hun først får bolden, så havner den som regel i målet – slutter Vibeka Andersen.
Foreningslivet tager ansvar
Pilotprojektet har vist sig ikke kun at være gavnligt for deltagerne, men så sandelig også Randers Raptors. Formand i klubben, Jesper Provstgaard, var heller ikke et sekund i tvivl om, at klubben skulle være med til at yde en indsats, da forslaget blev fremlagt for dem.
– For os som klub og forening er vi ekstremt stolte af, at kunne give noget tilbage til lokalsamfundet. Den relativt lille indsats vi skal smide i projektet, i form af faciliteter og udstyr, kommer tifoldigt tilbage, når man ser, hvilken glæde det bringer hos brugerne.
Træner og ildsjæl i klubben, Marieke Van Hulst, kan kun tilslutte sig formandens udsagn:
– Sådan et tiltag som dette er særdeles vigtigt for os som forening, da vi tror på, at det kan skabe en synergieffekt. Vores tidligere introforløb med nybegyndere over 50 år er nu blevet så etableret, at de er mere eller mindre selvkørende og blevet en fast bestanddel af klubben. Vi håber at kunne inspirere folk i alle aldre til at dyrke mere motion og bruge floorball som en indgangsvinkel, da det er en relativt nem sport at komme i gang med.
Randers Kommune er en af landets 15 visionskommuner for Bevæg dig for livet. Det er et nationalt samarbejde med et mål: Danmark skal være verdens mest aktive nation. Bevæg dig for livet er et samarbejde med Danmarks Idrætsforbund og DGI. På landsplan er projektet støttet af TrygFonden og Nordea-fonden.
Kommentarer