Debat og politik

Forligspartier afviser at have godkendt leasing af ministerfly for 300 mio. kr.

Flyvevåbnets CL-604 Challenger, også benævnt som en ”business jet” bruges ofte når topministre skal til møde ude i Europa. Nu vil regeringen lease et fly, som skal stå til rådighed for transport af topministre. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste / Forsvaret.

Flere forsvarsordførere afviser, at de har nikket til, at Forsvarsministeriet kan bruge 300 millioner kroner på at lease privatfly til regeringens øverste ministre.

Det skriver Politiken.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har ellers meldt, at der stod en enig forligskreds bag udbuddet af de nye flytransporter.

– Jeg har ikke godkendt, at der skal hyres privatfly for 300 millioner kroner, så jeg ved ikke, hvad forsvarsministeren henviser til, at forligskredsen skulle have godkendt, siger forsvarsordfører Lise Bech (DD) til Politiken.

Sagen bunder i, at Forsvarets Challenger-fly, der bruges til at fragte regeringens topministre til internationale møder, ikke er i tilstrækkelig god stand.

Derfor har Forsvarsministeriet sendt et tilbud på at lease privatfly i udbud med en ramme på 300 millioner kroner.

I den løsning vil statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) blive fragtet rundt af private fly, der skal stå til rådighed for kort varslede bookinger.

Det er indenfor en aftale med partierne i forsvarsforliget, siger Troels Lund Poulsen.

Men det kan flere ordførere ikke genkende.

Carsten Bach fra Liberal Alliance kan ikke erindre en sådan aftale. Han har haft en forståelse af, at de leasede fly skulle kunne udføre operative opgaver, siger han til Politiken.

Rasmus Jarlov fra Konservative er ligeledes utilfreds med ministerens udlægning.

Flere af ordførerne overvejer at kalde ministeren i samråd for at oplyse om beslutningen.

Troels Lund Poulsen fastholder dog, at han har orienteret ordførerne om sagen.

– En enig forligskreds var indforstået med at igangsætte udbuddet, og så har Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse foretaget et udgiftsskøn i forbindelse med udbudsforretningen, siger han i et skriftligt svar til Politiken.

– Den egentlige udgift til leasing af kapacitet til statsflyopgaven kendes først, når der er modtaget og behandlet bud fra potentielle leverandører, og herefter vil jeg med forsvarsforligskredsen tage en beslutning om leasing af kapaciteten.

/ritzau/

Kommentarer