Fremtidens frivillige uddannes på Fodboldlinjen
Når Fodboldlinjen Randers uddanner juniorledere og trænere er formålet, at alle dem, der vil, bliver aktiveret i en fodboldklub som frivillige efterfølgende. Derfor prøver Fodboldlinjen nu med mere direkte kontakt til klubberne, og i Dronningborg Fodboldklub har de allerede spottet fordelene.
Dennis Haslund har trænet i Dronningborg Fodboldklub siden han var 8 år. I 2019 gennemførte han Fodboldlinjens juniorlederuddannelse, og han er siden blevet den første i Dronningborg Fodboldklub, der er fast tilknyttet et hold som assistenttræner.
Dennis er tilknyttet U16-holdet sammen med trænerne, Ole Madsen og Jesper Hansen, to gange om ugen, hvor han også selv træner nogle af spillerne og forbereder øvelser. Selv er Dennis målmand, og han har et ønske om, på et tidspunkt at træne sit eget målmandshold.
– Jeg fokuserer meget på målmændene, og så er det dejligt, sådan at kunne se deres udvikling. Nogle gange så får jeg lov til selv at forberede en øvelse, så får jeg drengene for mig selv, og så laver jeg en øvelse, mens Ole laver en øvelse med halvdelen af drengene, og jeg står og laver mit eget, og så bytter vi – siger Dennis Haslund.
For træneren, Ole Madsen, der også sidder i bestyrelsen som ungdomsformand, er det en aflastning, at Dennis hjælper til på holdet.
– Det jeg synes er fedt ved Dennis er, at han kan komme og sige – I siger bare til, når jeg kan tage målmændene, for så tager jeg dem med herover. Så er der fokus på målmændene fra Dennis’ side, og så kan vi koncentrere os om alt det andet. Der er det mega fedt, at han er her og hjælper til på den måde, det er jo en aflastning på en eller anden måde for os – siger Ole.
Fra én til fem frivillige juniorledere
Dennis har senere overtalt fire kammerater, der også har gået på juniorlederuddannelsen, til at engagere sig som frivillige i klubben. De blev inviteret til møde med Ole Madsen og formand i klubben, Brian Carlsen, hvor klubbens og de unges ønsker og behov blev forventningsafstemt. Drengene var alle begejstrede for at hjælpe, og på den måde har klubben i alt fået fem nye frivillige, der hver især bidrager på forskellige måder.
– Det gode ved, at der er et par stykker af dem er, at vi ikke skal drive rovdrift på dem. Det er vigtigt for mig, at de ikke bare bliver kastet ud i det, men at de får lov at mærke efter, hvor meget de vil engagere sig og hvordan. Vi skal som bestyrelse også forstå, at det er forskellige mennesker. Den ene kan jo godt sige – jeg vil godt have mit eget hold – så skal de da have det, og så er der nogen, der siger – jeg skal bare lige hjælpe til en gang imellem med at hente et par bolde – så er det dét, man skal – siger formand i Dronningborg Fodboldklub, Brian Carlsen.
Tæt samarbejde mellem Fodboldlinjen og klubberne
– Der er ikke nogen tvivl om, at samarbejdet med Fodboldlinjen er noget, vi meget gerne vil, fordi vi står og mangler ledere og trænere generelt. Hvis Fodboldlinjen kom i morgen med 100 trænere/ledere, så ville jeg sige bare, kom med dem. Om det er trænere eller hjælpere til vores Randersmesterskaber, så er de velkomne. Vi mangler frivillige, det gør man overalt, og vi kæmper. Frivillige kommer ikke bare ud af det blå – siger Brian Carlsen.
På Fodboldlinjen vil de også gerne have alle de unge, der vil, ud i klubberne som trænere, ledere og frivillige. Det har indtil videre været svært at sikre en god overgang fra Fodboldlinje til klub, og derfor forsøger linjen nu at involvere klubberne, så snart de unge er færdiguddannede.
Derfor er både Randers Freja, SIF Assentoft og Helsted Fremad inviteret, når et hold unge færdiggør Fodboldlinjens C1 træneruddannelse i midten af marts. Der møder de bl.a. underviser på Fodboldlinjen og DBU instruktør, Alex Stæhr, der holder oplæg om samarbejdet mellem Fodboldlinjen og klub og hjælper med at parre klubberne med de unge, så de kan starte en dialog.
– For os er det vigtigt, når vi laver C1 kurser, at det ikke bare fiser ud og bliver ingenting. Nu tager vi de unge og klubberne i hånden, vi kommer rundt i bestyrelserne og får dialogen i gang, og vi finder ud af, hvad der skal ske – siger Alex.
I dialogen med klubberne, understreger Alex vigtigheden af, at der er nogen i klubben, der holder lidt øje med de unge og tager ansvar for deres videre udvikling som trænere og ledere.
– Vi skal have den gode dialog og fortælle dem, at det er et ansvar det her. Alle skriger på de her unge trænere, men det er også vigtigt, at man får taget godt imod dem. Og at man får sat dem sammen med nogen, der har noget erfaring, så de ikke kommer til at stå i ubehagelige situationer fra starten af, så man ligesom får det ind stille og roligt. Det er vigtigt, at man har fået sat et eller andet stillads op omkring de unge, så der også er plads til et afbud engang imellem. Man skal ikke være stresset over det, det skal jo være sjovt og udviklende for den unge – siger Alex.
Kommentarer