Magaxin

"Henne" reddede sit syn i tide – synstest afslørede grøn stær

En rutinemæssig tur til optikeren efter nye briller endte med en alvorlig diagnose og et syn, der blev reddet i tide. Et år efter er Henny Buchs syn intakt, og hun lever livet som travl pensionist med musik og visesange sammen med sin mand Ivar.

Mange i Randers og omegen kender Henny Buch – eller bare “Henne” – som sammen med sin mand Ivar, er aktive medlemmer af Visens Venner i Randers. Sidste år ville Henne have sig et par nye briller og bestilte tid til en synstest med sundhedstjek hos Louis Nielsen i Randers, som hun har gjort så mange gange før. Men denne gang kom den til at udvikle sig anderledes end tidligere.
Optiker Jacob Olsson opdagede ved synstestens trykmåling af øjet, at hun havde et for højt tryk i øjnene, og han henviste hende derfor til øjenlæge med en mistanke om glaukom, som er den faglige betegnelse for grøn stær. Dette helt uden, at Henny havde oplevet nogen form for symptomer.

Her er Henny Buch til rutinetjek hos chefoptiker og indehaver af Louis Nielsen i Randers, Ruben Enger.
– Ved undersøgelsen så jeg tegn på et forhøjet tryk i Hennys øjne, som kan være et symptom på grøn stær. Som optikere stiller vi ingen diagnose, men henviser til en øjenlæge, hvis vi ser noget, der ikke er, som det skal være. Så det gjorde jeg selvfølgelig også i Hennys tilfælde, forklarer Jacob Olsson.
Henny Buch supplerer:
– Jeg blev meget overrasket, for jeg havde ikke på noget tidspunkt haft symptomer, som jeg kunne reagere på, hverken ondt i hovedet, dårligt syn eller andet, fortæller Henny Buch.

Kunne have kostet synet

Det viste sig at være en rigtig god ide at sende Henny forbi øjenlægen, hvor hun allerede få dage efter fik en afklaring.
– Jacob beroligede mig og sagde, at jeg ikke skulle være bekymret, men at han godt lige ville have mig til en øjenlæge for at få det undersøgt nærmere. Jeg var hos Louis Nielsen lørdag formiddag, og mandag morgen ringede Jacob for at fortælle mig, at han havde en tid til mig hos en øjenlæge onsdag, fortæller Henny om forløbet.
Henny fik efterfølgende undersøgt øjnene hos øjenlægen, der konstaterede, at Henny havde grøn stær på begge øjne, hvilket kunne have kostet hende synet, hvis hun ikke var blevet behandlet for sygdommen. Faktisk er grøn stær den mest almindelige årsag til, at folk bliver blinde.

Ville hellere undvære en arm

Glaukom – også kaldet grøn stær – er en øjensygdom, som typisk indebærer forhøjet tryk i øjet, skader på den optiske nerve og tab af synet. Som patient kan det være meget svært selv at opdage symptomerne, før sygdommen er meget fremskreden, og derfor var det godt, at Henny fik undersøgt øjnene i et sundhedstjek hos en optiker.
– Øjenlægen sagde til mig, at jeg kunne takke Jacob for at have reddet mit syn. Hvis det ikke havde været for ham, og han ikke havde været så grundig og sendt mig videre, så havde mit syn taget skade. Så jeg skyndte mig at gå ud og købe tolv store flødeboller, som jeg gik over og gav til dem i Louis Nielsen som tak, fortæller Henny med et stort smil.
Ifølge Henny selv ville det at miste synet være noget af det værste, der kunne ske, og hun vil med egne ord hellere miste et ben eller en arm end at miste synet. Hun elsker at synge viser sammen med sin mand, og hun ville ganske enkelt ikke være i stand til at læse teksterne, hvis hun ikke kunne se. For nylig er Henny og hendes mand startet på deres tilværelse som pensionister, som de nu for alvor kan nyde med Hennys syn i god behold.

En solskinshistorie

Her et år efter, kalder Henny Buch selv forløbet for “en solskinshistorie”. Siden er tiden gået med opfølgende besøg hos øjenlægen hver tredje måned, og Henny selv er i det samme strålende humør som før, hun fik konstateret glaukom – faktisk endda lidt bedre.
– Jeg er så glad for, at det blevet opdaget i tide, og jeg er imponeret over de professionelle og dygtige mennesker, der har behandlet mig. Jeg er begyndt at tænkt mere over, hvor afhængig jeg faktisk er af mit syn, og jeg sætter mere pris på det i dag, fortæller Henny.
Bruger sangstemmen og synet
At Hennys syn blev reddet, betyder selvfølgelig meget. Henny og hendes mand Ivar lever nemlig et aktivt liv som pensionister, hvor både sangstemmen og synet spiller en stor rolle. Henny og Ivar er medlemmer af Visens Venner i Randers. Sammen med de øvrige aktive medlemmer af Visens Venner, underholder Henny og Ivar syv gange om året for et større publikum i Helligåndshuset i Randers.
– Ivar og jeg elsker at spille med Visens Venner. Vi underholder med vores sjove visesange, og vi kan slet ikke få nok, fortæller Henny Buch og forsætter.
– Her bruger jeg selvfølgelig også synet, både når vi øver os og når vi er ude at optræde. Uden synet kunne jeg ikke lære de nye tekster, så det er jeg meget taknemmelig for, fortæller Henny.

Havde ingen symptomer

Henny Buch oplevede ingen forudgående symptomer, før hun ved synstesten hos sin optiker fandt ud af, at hun havde en øjensygdom. Dermed er hun ikke alene. 80 % af de danskere, der via Louis Nielsens øjenlægenetværk, er blevet sendt videre til behandling hos øjenlæger eller sygehuse, mærkede ingen forudgående symptomer.
– Det er markante tal fra vores øjenlægenetværk, og de viser jo, at det er vigtigt at få undersøgt synet regelmæssigt, for man mærker ikke altid selv symptomer på, at noget kan være galt, fortæller Ruben Enger, der er indehaver og chefoptiker hos Louis Nielsen i Randers.

Sådan fungerer Louis Nielsens øjenlægenetværk

Louis Nielsens lukkede øjenlægenetværk udgøres af ti uafhængige danske øjenlæger.
Når en af Louis Nielsens optikere vurderer, at der kan være sygdomstegn hos en patient, sendes patientsagen straks videre til øjenlægenetværket. Øjenlægenetværket svarer tilbage med faglig vurdering, oftest inden for 12-24 timer – og senest inden for 72 timer.
Siden opstart har øjenlægenetværket hver måned sendt 3-5 af Louis Nielsens kunder i akut behandling for syns- eller livstruende sygdomstegn. I 80% af tilfældene, hvor en øjenlæge har diagnosticeret og henvist til behandling, havde patienten ikke selv mærket symptomer.

Kommentarer