Hver fjerde plejemedarbejder tøver med at kritisere arbejdspladsen

Hver fjerde medarbejder i social- og sundhedssektoren har holdt sig tilbage fra at kritisere arbejdspladsen af frygt for repressalier fra chefen.
Det viser en undersøgelse foretaget for fagforbundet FOA.
Det er baggrunden for, at FOA og landets næststørste kommune, Aarhus Kommune, har indgået en såkaldt “åbenhedsaftale”, forklarer formand i FOA Social og Sundhed Tanja Nielsen.
– Det handler om, at man som medarbejder trygt skal kunne sige ting højt uden frygt for at blive stemplet som illoyal og måske afskediget, siger hun til Ritzau.
De ansatte i plejesektoren i landets næststørste by vil som resultat af aftalen blive vejledt og oplyst om deres ytringsfrihed.
Det vil også fremgå af en “tydelig markering i ansættelsesbreve,” fremgår det af en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune.
– Medarbejdere i sundheds- og ældreplejen har en unik indsigt i hverdagen hos nogle af vores mest sårbare borgere.
– Det er afgørende, at de føler sig trygge ved at bruge deres ytringsfrihed – ikke mindst for borgernes skyld, siger rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde (V) i pressemeddelelsen.
Der er set eksempler på, at medarbejdere har ytret sig kritisk om arbejdspladsen og efterfølgende har skullet stå skoleret over for chefen, forklarer Tanja Nielsen.
– På trods af at vi som offentligt ansatte har ret til at ytre os, så er det sket, at medarbejdere er kaldt til tjenstlig samtale og opsagt.
– Det er på papiret så fremstået som “samarbejdsproblemer” eller “illoyalitet”, siger hun.
Netop Aarhus Kommune har ifølge sektorformanden haft et tydeligt eksempel på, hvad der sker, når medarbejdere af frygt for repressalier ikke tør tage bladet fra munden.
Hun henviser til TV 2-dokumentaren “Plejehjemmene bag facaden” fra 2020, der viste skjulte optagelser af den demenssyge Else på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.
– Det var tydeligt, at forråelsen var indtrådt, og der ikke var en kultur for at sige tingene højt.
– Vi tror faktisk, at den her åbenhedsaftale kan gøre, at vi undgår den slags situationer, hvis vi siger det højt, når vi kan se, at der er nogle ting, der ikke er udført ordentligt, eller der konstateres dårlig adfærd ude på den enkelte arbejdsplads, siger Tanja Nielsen.
Aftalen med Aarhus Kommune er den første af sin art, men sektorformanden håber på, at den vil blive kopieret af landets øvrige 97 kommuner.
/ritzau/
Kommentarer