I praktik som naturvidenskabelig studerende
I perioden 13. – 16. januar har 119 9. og 10. klasses elever fra hele landet fået chancen for at udforske og afprøve livet som naturvidenskabelig studerende på Aarhus Universitet gennem erhvervspraktik. Fire af dem kommer fra Tirsdalens Skole i Randers, der oplever en øget interesse for naturfag.
Nanoscience, molekylærbiologi, kemi og IT er bare nogle af de fag, de unge kan få en smagsprøve på, når Aarhus Universitet slår dørene op for naturvidenskabelig erhvervspraktik i uge 3.
Hos Tirsdalens Skole har fire elever med særligt gode evner selv taget initiativ til at søge erhvervspraktikken. De har skrevet en begrundet ansøgning om at komme i praktik og har fået en skriftlig anbefaling fra deres lærer. Alle fire elever har fået bevilget praktikken, og de får derfor en smagsprøve på studielivet på Science and Technology.
— Tirsdalens Skole har de senere år sat fokus på naturfag og den fælles naturfagsprøve, og vi oplever flere unge, som engagerer sig positivt i fagene. Traditionelt har naturfag været drengefag, men vi oplever, at pigerne også er interesserede – siger viceskoleleder på Tirsdalens Skole, Lars Højholdt Adamsen.
Jakob Poulsen er en af de elever fra Tirsdalens Skole, der er i erhvervspraktik på Aarhus Universitet. På hans hold skal de i løbet af ugen besøge uddannelserne byggeri og mekanik, fysik og matematik.
– Jeg synes, det er fedt at prøve lidt forskelligt af og så er mit yndlingsfag matematik, så jeg glæder mig til den dag, hvor vi skal prøve at være med til forelæsning og møde nogle af de studerende der. Indtil videre har vi prøvet at flyve med drone, og vi har prøvet noget VR (virtual reality, red.), så det har været nogle virkelig fede ting, de har forberedt til os. Jeg synes det er et mega godt tilbud, og det kunne være fedt, hvis der blev gjort mere ude på skolerne, for at få flere med – siger Jakob Poulsen.
Fokus på fremtiden
I løbet af ugen følges de unge ad i hold, hvor de får mulighed for at afprøve tre fag, ét om dagen, som de selv har kunnet ønske om på forhånd. Udover de konkrete fag, er det hensigten at de unge også får indblik i, hvad man forsker i på universitetet, samt hvilke jobs man kan få, hvis man tager en naturvidenskabelig uddannelse. Det er en mulighed for at prøve sig selv af. Samtidig er det en mulighed for at blive klogere på de valg omkring gymnasiefag og uddannelse, de unge snart står overfor.
– Vi gør det her for at give unge en forsmag på naturvidenskaben, og på hvordan det er at studere på Aarhus Universitet. Med den erfaring de gør sig her, kan de blandt andet blive klogere på, hvilke gymnasiefag de skal vælge for at kunne få den uddannelse, de drømmer om – siger Anne-Mette Mikkelsen, studievejleder på Aarhus Universitet.
Praktikanterne modtager undervisning i form af praktiske øvelser, teoretiske inputs og masser af sparring med de studerende. Ugen sluttes af torsdag d. 16. januar med en fælles dag, der bl.a. står på foredrag om 3D print og bakterier, oplæg om studielivet og et besøg på Steno Museet.
Kommentarer