Kovending: Færre uddannelser end planlagt flyttes ud i landet
Den nye SVM-regering har valgt at justere udflytningsaftalen fra marts i år, som både Venstre og Socialdemokratiet var en del af, så uddannelserne bliver i byerne.
Hos interesseorganisationen Balance Danmark vækker det stor forargelse, at man ikke tilfører velfærdsuddannelserne til yderområderne, hvor der ifølge formand Kim Ruberg er akut brug for de unge – for hele landets bedste, lyder det.
– Vi lever af den nettoeksport, der kommer fra resten af landet og ikke fra de fire største byer, siger han og tilføjer:
– Over halvdelen af befolkningen bor i de fire største byer, mens 80 procent af nettoeksporten kommer uden for byerne. Alligevel er 83 procent af alle uddannelser i Danmark over gymnasieniveau i de store byer.
Danmark har ikke råd til at bevare velfærden, hvis ikke den unge arbejdskraft fordeles ud i landet, mener han.
Formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard er heller ikke begejstret. Han mener det skader erhvervslivet uhensigtsmæssigt meget.
– Man kan se, at nogle af de steder, man har nedlagt uddannelser, har det været ekstraordinært svært at tiltrække unge med rette kompetencer og uddannelser, siger Steffen Damsgaard.
Tidligere har både Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne været tilhængere af den såkaldte decentralisering. Under Lars Løkke Rasmussens (M) regering som formand for Venstre blev der lagt planer om udflytning af knap 4.000 statslige arbejdspladser til landdistrikterne.
Men manglen på arbejdskraft i velfærdssystemet betyder nu, at planerne om at udflytte uddannelser nu er lagt på is.
Kommentarer