Livsstil og forbrug

Lider du af søvnmangel, kan det få alvorlige konsekvenser

Er du en af dem, som får for lidt søvn over en længere periode, kan det få alvorlige konsekvenser for både din fysiske og mentale sundhed. Søvnmangel påvirker hjernen negativt og kan på sigt få alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.
Faktisk forringes hjernens funktion ved bare en enkelt nat uden søv. Sådan lyder det fra Gitte Mejlholm, sundhedschef hos
Dansk Sundhedssikring. 39 procent af os sover for lidt, viser en ny undersøgelse foretaget af Dansk Sundhedssikring.
En ny undersøgelse foretaget af Dansk Sundhedssikring viser, at mere end hver tredje dansker sover for lidt. Søvn er ekstremt vigtigt for, at vi kan fungere i hverdagen. Men det er langt fra alle, der får de anbefalede timer.
– Vi fungerer ikke optimalt, hvis vi får mindre end 7 timers søvn og på kort sigt forringer søvnmangel blandt andet vores koncentrationsevne og humør, men over en længere periode er det faktisk meget alvorligt, fortæller su Gitte Mejlholm.
I undersøgelsen spurgte Dansk Sundhedssikring også til kvaliteten af respondenternes søvn. Her vurderer hele 28 procent deres nattesøvn som “dårlig”. Blandt andet fordi de har svært ved at falde i søvn, har meget afbrudt søvn eller oplever urolig nattesøvn.
– Søvnmangel øger risikoen for psykiske sygdomme som depression og angst, så det er enormt vigtigt, at man tager det alvorligt og finder den rigtige behandling,” siger Gitte Mejlholm. HUn har tre gode råd til bedre nattesøvn.

Gem telefonen væk

Rigtig mange af os kommer til at tjekke vores smartphone, efter vi er gået i seng. Men updates eller ophidsende nyheder kan sætte mentale processer i gang og være med til at holde os vågne. Samtidig hæmmer det blå lys fra skærme udskillelsen af søvnhormon og vanskeliggør dermed vores naturlige søvn.

Opbyg en god rutine

Søvn trives godt med regelmæssig rutine. Det kan eksempelvis være en god idé at sætte en rolig alarm hver aften, der fortæller dig, at nu er det tid til at stoppe med at arbejde og tid til at falde til ro. Det kan ske ved at læse, strikke eller lytte til beroligende musik. Det er også en god idé at reducere skærmtid, og dæmpning af lys i dit hjem kan hjælpe din hjerne til at forstå, at sengetid nærmer sig.

Drop luren

Undgå at tage ‘en morfar’ midt på dagen. Du risikerer, at søvntrangen er mindre om aftenen, så du må ligge søvnløs længe.
Kilde: Dansk Sundhedssikring

Kommentarer