Mor og søn er blevet tilbudt evakuering fra Syrien
Udenrigsministeriet har tilbudt en otteårig dreng og hans mor at blive evakueret fra al-Roj-lejren i Syrien, oplyser Udenrigsministeriet i en e-mail til Ritzau.
I sidste uge konkluderede Højesteret, at Udenrigsministeriet har pligt til at tilbyde evakuering af drengen og hans mor fra lejren i det nordøstlige Syrien.
– Derfor vil Udenrigsministeriet nu tilbyde evakuering til moren og barnet, lyder det i mailen fra ministeriet.
– Hvis moren accepterer tilbuddet, vil relevante myndigheder igangsætte den operative planlægning af evakuering med mål om at gennemføre hurtigst muligt.
Drengen er den sidste danske dreng i den syriske fangelejr.
Udenrigsministeriet har tidligere tilbudt ham at blive evakueret, men uden drengens mor, der ikke har dansk statsborgerskab.
Højesterets dom gik imod både byrettens og landsrettens tidligere domme.
Her fik staten medhold i, at der ikke skulle tilbydes hjemtagning af drengens mor.
Men det udgør en krænkelse af menneskerettighedskonventionen, har Højesteret nu afgjort.
De fem højesteretsdommere, der afgav dom i sagen, var dog ikke enige om udfaldet.
Tre dommere ville give drengen og moren medhold i deres klage mod staten, mens en dommer ville henvise sagen til ny behandling i Udenrigsministeriet, og den sidste ville stadfæste dommen fra by- og landsretten.
Den otteårige dreng har siden 2019 opholdt sig i al-Roj-lejren.
Han blev sidste år besøgt af Sundhedsstyrelsens lægegruppe, der efterfølgende anbefalede regeringen, at en evakuering af drengen var presserende på grund af hans sundhedstilstand.
Her stod også, at drengen har problemer med sine luftveje, ører, næse og hals samt viser tegn på angst og depression.
Det er blandt andet tilknytningen til Danmark og en sikkerhedsvurdering, der tidligere har ligget til grund for, at drengens mor ikke er blevet tilbudt evakuering.
Udlændingemyndighederne valgte i oktober 2020 at ophæve hendes danske statsborgerskab, fordi hun i 2014 valgte at rejse til Syrien og tilslutte sig Islamisk Stat.
Kvinden, der også har somalisk statsborgerskab, er født i Danmark, men flyttede som femårig til Storbritannien, hvor hun boede, indtil hun som teenager rejste til Syrien.
Højesteret bemærkede, at truslen ikke adskilte sig væsentligt fra den sikkerhedsrisiko, der har været forbundet med at hjemtage andre kvinder fra lejrene.
/ritzau/
Kommentarer