Livsstil og forbrug

Øster Bjerregrav giver ikke op – nu vil man have en købmand til byen

Nuværende bestyrelse i DagliBrugsen Øster Bjerregrav sammen med uddeler gennem 34 år, Ole Skiffard (nr. 2 fra venstre), foran byens butik i forbindelse med afskedsreceptionen forrige mandag. Halvanden uge efter meddelte Coop, at man lukker butikken. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

Torsdag aften i sidste uge gik Bjerregrav-borgerne i ‘granatchok’, da Coop meddelte, at den lokale Dagli’Brugs lukker og slukker allerede med udgangen af juli måned. Men byen vil bevare sin dagligvarebutik, og torsdag i denne uge har beboerforeningen kaldt til borgermøde om sagen.

For to uger siden var der liv og glade dage i Øster Bjerregrav, da byen med noget coronaforsinkelse endelig fik mulighed for at sige ordentligt farvel til byens uddeler gennem 34 år, Ole Skiffard.

Der var en festligt og god stemning, for brugsen har haft fornuftig indtægt i foråret, og man var langt i overvejelserne om, hvordan den fremtidige ledelse af butikken skulle tegne sig.

Torsdag aften i sidste uge trak Coop så tæppet væk under de overvejelser med en skriftlig besked om, at man fra kædeniveau har besluttet at lukke butikken 31. juli. i år. En beslutning brugsens bestyrelse ikke har været involveret i, fortæller formand for bestyrelsen, Svend Aage Nielsen.

– Det kom som et chok for os. Vi anede ingenting. Der har ikke været nogen indikationer på, at man hos Coop gik med de overvejelser, og normalt er det en beslutning, man som minimum ville inddrage bestyrelsen i, fortæller han til Landsbyerne.

Ny købmand hurtigst muligt

Den kedelige nyhed har dog ikke lammet bestyrelsen, og Svend Aage Nielsen afslørede samme aften i en officiel besked til borgerne på facebook, at man straks vil gå i gang med at finde en anden løsning: ”Når Coop ikke vil drive vores butik videre, må vi hurtigst muligt finde en købmand, som vil drive en dagligvarebutik i Bjerregrav,” lød meldingen.

– Vi kan under ingen omstændigheder nå at finde en løsning til 1. august, men vi er i fuld gang med overvejelserne om, hvad der skal til, siger Svend Aage Nielsen.

Øster Bjerregrav Beboerforening var også hurtigt ude med en reaktion, og søndag sendte de en hasteindkaldelse ud til borgermøde, som afholdes allerede på torsdag den 2. juli i forsamlingshuset.

I indkaldelsen nævnes blandt andet nogle af de ting, der er på spil for byen, når brugsen lukker. Udover at miste sin dagligvarehandel, mister byen også apoteksudsalg, bager, postbutik, varekørsel til ældre borgere, jobmuligheder for de lokale unge og andre med mere, lyder det.

Ønsket er, at man på mødet kan finde ud af, hvad der skal ske og hvordan, og allerede nu kan borgere komme med input i en idékasse, foreningen har placeret i brugsen.

Tidligere uddeler bakker op

Tidligere uddeler Ole Skiffard er ikke et sekund i tvivl om, at der er basis for en købmand i Øster Bjerregrav.

– Selvfølgelig skal en by af vores størrelse have en dagligvarebutik. Når langt mindre byer som Asferg og Gassum kan løfte opgaven, så kan vi også her, mener han.

Coop giver som begrundelsen for lukningen, at brugsens kundeunderlag, det vil sige borgerne i Øster Bjerregrav og Over Fussing samt opland, i gennemsnit kun lægger omkring 25 procent af varekøbet i den lokale butik. Det, har man vurderet, er for lille en andel, ligesom man har ikke tillid til at den bliver større.

– Som uddeler vidste jeg jo godt, at brugsen havde kvaler, men en lukning har aldrig været på tale – aldrig, fastslår Ole Skiffard.

– Vi har skullet levere et positivt dækningsbidrag 2, og det har vi altid gjort, siger han.

Kritik af Coop

Personligt er Ole Skiffard både skuffet og vred over Coops beslutning og kritiserer ligesom bestyrelsesformanden Coops håndtering.

– Det gør rigtigt ondt på mig det her, og jeg synes ærligt talt, at Coop er lidt bissede. I alle mine år som uddeler har en lukning som sagt aldrig været på tale, men butikken er nedslidt og trænger til en større renovering, og Coop har sandsynligvis brugt den overgangsfase med indkøring af en ny uddeler, vores butik har været i gang med, til at eksekvere en beslutning, man allerede havde truffet, siger han og tilføjer:

– Det har i hvert fald intet at gøre med indsatsen fra vores nye uddelere (først Helle Pedersen, og siden 1. maj, Betina Kjeldsen, red.). De to piger har knoklet i den korte tid, de har været i butikken, og man kan ikke vurdere deres indsats på nogle få måneder. Så det er helt og aldeles en Coop-beslutning. Pigerne har ikke fået en chance, og det, synes jeg, er rigtig synd for dem.

Efter mange år som FDB- og siden Coop-mand er det nu et afsluttet kapitel for Ole Skiffard.

– Jeg har været altid superglad for at arbejde for FDB og Coop, men nu har jeg trukket en streg i sandet, og jeg skal være den første til at bakke op med min erfaring til den nye købmand, vi forhåbentligt snart får i byen, lyder meldingen.

Der er ikke tilmelding til borgermødet torsdag, men beboerforeningen opfordrer til, at man kun kommer en person fra hver husstand af hensyn til corona-restriktionerne.

Kommentarer