Land og by

Randers Lystbådehavne og Randers Havn er certificeret Sikker Havn

Arkivfoto

Redningsstiger og udstyr, brandslukkere, førstehjælp og forureningsbekæmpelse er flere af de ting, der er på plads i Lystbådehavnene i Randers og på Randers Havn, der netop er blevet certificeret som Sikker Havne.

Certificeringen er et led i projekt Sikker Havn, der har til formål at højne sikkerheden i de danske lystbådehavne. Det er følgende havne der er certificeret, Dronningborg Lystbådehavn, Motorbådsklubben af 1943, Randers Træbådslaug, Randers Lystbådehavn, Randers Fiskeriforening af 1937, Randers Motorbådsklub af 1933 samt lystbådehavnen på Kanaløen.
Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID) og Dansk Sejlunion er initiativtagerne til projektet Sikker Havn med det formål at højne sikkerheden i de danske lystbådehavne. Det sker blandt andet ved at certificere de havne, der gør en ekstra indsats for at det rette redningsudstyr er tilgængeligt på havnen og er placeret på de anbefalede steder.
Ideen bag Sikker Havn er, at havnen med det rigtige udstyr og kendskab til, hvordan det anvendes, vil alle være i stand til at gøre en forskel i tilfælde af en ulykke. Mange havne ligger isoleret i forhold til det nærmeste redningsberedskab, og hjælpen kan derfor være længe undervejs. De første minutter kan være afgørende for at minimere skadevirkningerne af en ulykke.
– Det er i alles interesse, at vi får sikkerhedscertificeret de danske lystbådehavne, så gæster og brugere af havnen kan færdes sikkert – siger Jesper Højenvang, direktør i Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID), og uddyber:
-Certificeringen kræver bl.a., at havnen har opsat det mest vitale rednings- og sikkerhedsudstyr i hele havnen, og har udarbejdet en plan for, hvorledes udstyret efterses og kontrolleres. Der skal derudover udarbejdes en plan for, hvordan havnens brugere og gæster informeres om betjeningen af udstyret.
TrygFonden støtter op om Sikker Havn.
”Det er vigtigt, at redningsudstyret på havnene er synligt og i orden. Er du så uheldig at falde i vandet, skal du kunne komme op igen, og er du vidne til en ulykke, skal du kunne redde andre uden selv at komme i fare. Det er i de danske havne, at flest drukner, så det er vigtigt at der er styr på sikkerheden, og det er derfor meget positivt, at Randers Havn nu certificeres – siger René Højer, programchef i TrygFonden.
Randers Havn har netop i lystbådehavnen og trafikhavnen opsat 64 nye synlige redningsstiger fra TrygFonden. Den særlige type redningsstige med lys og solceller er tidligere blevet testet fire udvalgte steder rundt om i landet. I Randers blev 13 stiger testet, og formålet var bl.a. at undersøge, hvor meget stigerne skal lyse op, for at man lægger mærke til dem. Fra foråret 2019 er det opsat godt 250 stiger otte forskellige steder rundt om i landet, heraf 64 i Randers.
For at blive certificeret som Sikker Havn har Randers Havn gjort en ekstra indsats for at leve op til de sikkerhedskriterier, som samarbejdspartnerne bag projektet har opstillet som obligatoriske krav.
– Vi glæder os over certificeringen, da det nødvendige rednings- og sikkerhedsudstyr er tilstede i alle vores lystbådehavne, til glæde for havnens brugere – fortæller Randers Havns bestyrelsesformand, Daniel Madié -Vi har samtidig etableret tilsvarende rednings- og sikkerhedsudstyr i trafikhavnen i de havneafsnit der ikke er indhegnet og dermed offentligt tilgængelige.
Om Sikker Havn
Foreningen af Lystbådehavne i Danmark (FLID) og Dansk Sejlunion tog i 2006 initiativ til projekt Sikker Havn. Målet er at højne sikkerheden i de danske lystbådehavne. Projektet har bl.a. resulteret i en række anbefalinger, som landets havne og klubber opfordres til at følge. I 2012 blev projektet suppleret med en certificeringsordning, som indebærer, at lystbådehavne kan blive Sikker Havn-certificeret. TrygFonden er gået ind i projektsamarbejdet, bl.a. ved at donere redningsposter og instruktioner til havne. Udover Foreningen af Lystbådehavne I Danmark og Dansk Sejlunion sidder TrygFonden, Søsportens Sikkerhedsråd og Danske Tursejlere med i projektets styregruppe.
Der vil tirsdag den 28. januar kl. 11.00 være den officielle godkendelse som Sikker Havn Certificering, hvor Jesper Højenvang, Direktør ved FLID vil overrække flag og certificeringsattest til bestyrelsesformand Daniel Madié, Randers Havn.
Overrækkelsen vil foregå ved Dronningebroen i Randers Hav.

Kommentarer