Rekordbeskæftigelse i Danmark fortsætter
Beskæftigelsen i Danmark slår rekord for 10. gang i træk, nu med 2.992.800 personer i arbejde. De viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.
Aldrig har der været flere i arbejde i Danmark. Beskæftigelsen i maj vokser med 5.824 personer til 2.992.800 lønmodtagere, rapporterer Danmarks Statistik. I år er der kommet 19.600 flere personer i arbejde, og i forhold til før coronakrisen er beskæftigelsen vokset med imponerende 191.000 personer.
Fra cheføkonom Jeppe Juul Borre, Arbejdernes Landsbank lyder det:
– Beskæftigelsen slår ny rekord igen. Det er den 10. rekord i træk, som bliver ved med at komme som perler på en snor. Og det her er en flot rekord af slagsen. Det betyder, at vi med hastige skridt nærmer os tre millioner lønmodtagere i arbejde i Danmark. Det er ret vildt. Imponerende i en tid med højeste inflation i 40 år, svækket købekraft hos forbrugerne og større økonomisk usikkerhed end normalt.
Beskæftigelsen er i fremgang, og i maj har der været 3.800 flere job i private virksomheder og en stigning på 2.000 job i det offentlige.
Seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv er også overrasket over arbejdsmarkedets robusthed over for den økonomiske modvind. Alene siden december er beskæftigelsen steget med 19.600 personer.
Til trods for de positive tal forventer økonomerne, herunder Kristian Skriver, at beskæftigelsen senere i 2023 vil falde svagt på grund af de høje renter og vækstafmatning på de danske eksportmarkeder.
– Vi har allerede set de første tegn i jobopslag fra Jobindex, siger Skriver og fortsætter:
–Tal fra Jobindex viser, at der i juni var ca. 20 procent færre jobopslag på Jobindex end i juni sidste år. Der er tegn på, at arbejdsmarkedet er gået ned i et lavere gear, hvor efterspørgslen efter arbejdskraft aftager.
En lavere efterspørgsel i økonomien kan udfordre arbejdsmarkedet, hvilket typisk reagerer med forsinkelse.
– Vi nærmer os en tid, hvor vi ikke vil blive overraskede over at se fald i beskæftigelsen senere på året, påpeger Jeppe Juul Borre.
– Høj inflation har suget købekraft ud af danskerne, og vi har set privatforbruget skrumpe. Eksporten, som beskæftiger op mod 1 mio. personer i Danmark, kan også stå overfor en mere udfordrende tid.
Kommentarer