SAM arrangerede ridelejr for socialt udsatte i Randers

Se billedserie Otte personer fra SAM Randers har de seneste tre dage været på ridelejr hos Stutteri Amhøj i Randers. Billedserie: Jan Szwed.

Otte personer fra SAM foreningen (Sociale Aktiviteter og Motion for udsatte i Randers) vendte torsdag hjem fra tre dages ridelejr hos Stutteri Amhøj på Venningbyvej i Randers. Her har deltagerne fået undervisning i ridehal, lavet øvelser med hest, været på turridning i området og sågar deltaget i vildmarks bad med hestene. Undervisningen  har været ledet af speciallærer Kirstine Juncher Husum fra Stutteri Amhøj.
SAM foreningen har igennem de sidste 5 år arrangeret og tilbudt rideaktiviteter for socialt udsatte i Randers. Det er igennem relationen og kontakten SAM foreningen skaber den gode historie og de gode fællesskaber, der er med til at give medlemmerne sociale, skabe succesoplevelser, og øge den generelle sundhedstilstand og trivsel hos det enkelte medlem.
Ridning er kun et af de mange forskellige tilbud, som SAM tilbyder, og foreningen samarbejder på tværs af relevante aktører i Randers. Disse omfatter en lang række tilbud til socialt udsatte som f.eks. Ladegården, Perron 4, Slotsgården og brugerne af Psykiatriens Hus, Rusmiddelcentret, Bostøtten og Jobcentret. SAM-Foreningen samarbejder herudover med det lokale erhvervsliv i Randers om sparring, jobtilbud og sponsorater.
Det har længe været et stort ønske for SAM at få en oplevelse i naturen og i samklang med hestene, som ligger i forlængelse af de ugentlige ride aktiviteter, som SAM-Foreningens brugere deltager i. Arrangementet er åbent for alle, både uøvede og øvede ryttere. Ridelejren foregår på islandske heste, med instruktør, i stille og roligt tempo, så alle kan være med.
SAM-foreningens koordinatorer har en faglig baggrund og en stor erfaring med at arbejde med udsatte borgere. Det gør, at der er forståelse for, og bliver taget hånd om så de kan få den rette støtte, som gør, at de kan deltage i aktiviteten.
Der er mange positive effekter af at gå til ridning. De fysiske effekter omfatter blandt andet bedre kropsfornemmelse, øget stabilitet, balance og muskel styrke, og forbedret kondition. Derudover giver ridning i SAM-foreningen deltagerne mulighed for personlig udvikling. Det at få opbygget tillid og en tæt kontakt til hesten er af stor betydning, når man rider. Dette kan i nogle tilfælde overføres til andre relationer i deltagernes liv. De kan få redskaber til, hvordan man kan stole på andre mennesker og knytte sig til dem.
Når man rider skal man tage styringen og sætte sig igennem over for hesten. Også det kan smitte af på andre områder af deltagernes liv, og kan f.eks. give dem en øget følelse af at tage ansvar for eget liv. Ridningen kan også bruges til at optræne kognitive funktioner, som f.eks. koncentration.
Deltagerne kan få succesoplevelser og opleve udvikling. Det kan give en øget tro på egne evner og mere selvtillid. Også det kan overføres til hverdagslivet, og give mod på at gå i gang med andre aktiviteter, eller måske endda job og uddannelse. Det sociale aspekt er at fokuserer på aktiviteten, og ikke på deltagernes eventuelle diagnoser eller problemer derhjemme. Der er rum til at snakke om de alvorlige ting, hvis man har behov for det.
Deltagerne kan komme som de er, og blive rummet og taget hånd om. Ridelejren kan blive et meget værdifuldt oplevelse, hvor de kan få udvidet deres netværk, fællesskaber udbygge relationer og de kan møde nogen i lignende situationer og udveksle erfaringer.
Ridningen er med til at skabe et frirum for deltagerne og give dem øget livskvalitet. Her er der tale om en betydningsfuld aktivitet, som har positive effekter både på det fysiske, psykiske og sociale plan, at deltage i ridning kan være en del af deltagernes recovery- og rehabiliteringsproces.
Ridelejren er ud over Stutteri Amhøj sponseret med hårklip og gode råd af Christian fra Klippoteket i Randers og Hos AnneMarie har sponseret aftensmad til deltagerne.
 

Kommentarer