Støjberg med løfte: Lokalområde skal kunne sige nej til solcellepark
Hvis et lokalområde ikke ønsker en solcellepark, skal der ikke være en solcellepark i lokalområdet. Det kommer Danmarksdemokraterne i hvert fald ikke til at medvirke til, lyder det fra formand Inger Støjberg i sin tale på partiets landsmøde i Herning lørdag.
– Så når vi går til kommunalvalg næste år, så er det vores klare løfte til vælgerne, at vi ikke kommer til at medvirke til at trække solcelleparker ned over hovedet på lokalområder, der helst vil være fri, lyder det fra Støjberg.
Det kommer dog ikke til at være et ultimativt krav for Danmarksdemokraterne, når der skal laves konstitueringsaftaler i landets kommuner efter næste års kommunalvalg.
– Vi får en flok kommunalbestyrelsesmedlemmer, som kommer til til at pege på blå borgmestre. Og så i den konstitueringsaftale, er det klart, at det er et af de krav, vi tager med.
– Men vi er ikke parti, der stiller ultimative krav. Men vi er et parti, der arbejder i den retning, vi vil. Og vi vil gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at bremse de her solceller, siger Støjberg til Ritzau efter talen.
Kommunalvalgløftet kommer i forbindelse med, at partiet har foreslået et øjeblikkeligt stop for regeringens planer om at opstille solcelleanlæg rundt om i landet.
Det er dog kommunerne selv, der har budt ind med og godkendt steder, hvor solcelleanlæggene skal placeres.
Alligevel ønsker Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne, at “vi trækker i nødbremsen og siger stop”.
– Vi trænger til en ordentlig portion sund fornuft – også når det handler om den grønne omstilling. Jeg kan i hvert fald garantere, at vi vil gøre vores, sagde Støjberg i sin tale.
I stedet foreslår hun, at der igangsættes et arbejde, der klarlægger, hvor meget grøn strøm, der reelt er brug for til at dække det danske energibehov.
Herefter kan der placeres solceller på tage af offentlige bygninger for at dække behovet.
Støjberg kritiserer, at der skal produceres mere strøm, end der er brug for i Danmark.
– Vi skal ikke være batteri for hele Nordtyskland, sagde hun.
I alt er der politiske planer om 26 solcelleparker, hvoraf 24 er placeret i Jylland.
Støjbergs udmelding møder kritik fra klimaminister Lars Aagaard (M).
Han siger til Jyllands-Posten, at Støjbergs forslag vil “lukke ned for jobmuligheder i landdistrikterne”.
– Inger Støjbjerg på Christiansborg synes, at hun skal sidde i København og bestemme, hvad man skal kunne beslutte ude i byrådene. Dén type centralisme og københavneri er jeg ikke tilhænger af, siger Aagaard til avisen.
/ritzau/
Kommentarer