Samfund

38.000.000.000 kroner skal rette op på et forsømt forsvar

Foto: Forsvaret

Forsvarets økonomi har et hul på 38 milliarder kroner, som der nu skal rettes op på over de kommende 10 år. Det var oplægget fra fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), på et pressemøde torsdag denne uge.

Han erkendte også, at det danske Forsvar over de seneste 10 – 20 år blevet forsømt af skiftende folkevalgte politikere, embedsmænd og topministre.

Troels Lund Poulsen erklærede samtidigt, at det ikke er relevant at afsøge personer eller grupper, der kan stilles til ansvar for den ekstremt mangelfulde økonomistyring, som Forsvarsministeriet og Forsvaret har modtaget kritik for fra Rigsrevisionen og statsrevisorerne.

Forsvaret har ikke kunnet levere det, politikerne har krævet, inden for de økonomiske rammer, der blev sat af. Forsvaret har ikke sagt fra undervejs, og politikerne har ikke fulgt op. Effektiviseringer er ikke blevet gennemført.

Ifølge Lund Poulsen er en at de største byrder 2016-beslutningen om at finansiere de nye F-35-kampfly inden for Forsvarets egen økonomiske ramme. Det har skabt et stort hul i kassen, som ikke blev finansieret for syv år siden.

Regeringens plan er nu at finde de 38 milliarder kroner ud af det samlede løft af Forsvaret, der blev aftalt i sidste års nationale kompromis, som vil løfte forsvarsudgifterne til 2 pct. af BNP. Det er endnu ikke fastsat, hvor mange ekstra milliarder det vil tilføre.

 

Kommentarer