Samfund

4000 frivillige uddeler tonsvis af overskudsmad lillejuleaften

Organisationen Stop Spild Lokalt henter tonsvis af madvarer lillejuleaften. Der er tale om varer, der ikke er blevet solgt før julens helligdage, og som supermarkedskæder og købmænd donerer til organisationen. (Arkivfoto). - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Tusindvis af mennesker står i kø lillejuleaften for at afhente overskudsmad, der ikke er blevet solgt før jul. Når de sidste supermarkeder lukker mandag aften, står 4000 frivillige landet over klar til at hente de madvarer, der ikke er blevet solgt.

Det er årets travleste dag for organisationen Stop Spild Lokalt, der uddeler overskudsmad 37 steder rundt om i landet.

Det største udleveringssted er Parken i København, hvor omkring 5000 personer sidste år hentede flæskesteg, kartofler, rødkål og andet usolgt julemad.

– Vi delte mad ud til cirka 55.000 mennesker landet over sidste år, og vi forventer, at det bliver cirka det samme antal i år.

Det siger Rasmus Erichsen, der er stifter af og direktør i Stop Spild Lokalt.

Organisationen ved aldrig helt præcist, hvor meget overskudsmad, der er til rådighed.

Der vil erfaringsmæssigt være tale om “adskillige ton”, lyder det fra Rasmus Erichsen.

Efter lukketid mandag aften køres madvarerne hen til udleveringsstederne.

Der er ikke særlige krav for at få del i overskudsmaden.

– Vi tjekker ikke på folk på forhånd. Man skal egentlig bare møde op, og så skal man selvfølgelig være indstillet på, at der er en del ventetid, siger Rasmus Erichsen.

Det er niende år i træk, at Stop Spild Lokalt distribuerer overskudsmad.

Det sker i et samarbejde med en lang række supermarkeder og købmænd, som stiller de usolgte fødevarer til rådighed for organisationen.

– Vi møder virkelig en stor opbakning og en stor interesse for at donere overskudsmad til os, siger Rasmus Erichsen.

Det er ikke kun til jul, der uddeles overskudsmad. Det sker på daglig basis, hvor maden distribueres fra såkaldte madoaser.

Men ved juletid er der ekstra mange udleveringssteder, og det særlige er, at udleveringen sker lillejuleaften sent på aftenen.

– Der er en helt særlig stemning, når folk kommer for at hente varerne. På den ene side er folk glade og på den anden side også lidt trykkede, fordi de ofte ikke har råd til at købe maden selv.

– Men folk stiller sig i kø med et smil på læben og ønsker hinanden god jul, fortæller Rasmus Erichsen.

Selv om mængderne af overskudsmad varierer fra år til år, er stifteren af Stop Spild Lokalt ikke i tvivl:

– Vi har som udgangspunkt altid mad nok. Det er aldrig nogen, der går tomhændet hjem, siger Rasmus Erichsen.

/ritzau/

Kommentarer