Samfund

Danmark opretter ny Ukraine-fond på syv milliarder kroner

Den nye fond skal blandt andet sikre yderligere våbenstøtte og ammunition til Ukraine, samt bidrage med lån og garantier til genopbygning af infrastruktur i landet. Foto: Arkiv.

159 mandater i Folketinget står bag en ny aftale om at oprette en såkaldt Ukraine-fond på syv milliarder kroner. Aftalen blev præsenteret ved et pressemøde på Christiansborg onsdag formiddag.

Fondens midler skal primært støtte med yderligere våbenstøtte og ammunition, men skal også bidrage med lån og garantier til genopbygning af infrastruktur i landet.

Bag aftalen står partierne i SVM-regeringen, SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

– Det er et meget betydeligt bidrag, vi laver, og det bliver gjort på en økonomisk ansvarlig måde, understregede finansminister Nicolai Wammen (S) på pressemødet.

I aftaleteksten fremgår det, at der med midler fra fonden hurtigst muligt iværksættes konkrete træningsbidrag og donationer af en række våben herunder ammunition, bomberydningsrobotter, panserminer, drivladninger og luftforsvarsmissiler.

Formålet med de civile støttemuligheder i fonden vil være at yde bistand til akutte og humanitære indsatser samt mere langsigtede indsatser og samarbejde med den ukrainske stat henimod genopbygning af landet.

Aftalen skal primært finansieres ved at lempe finanspolitikken med ca. 0,2 pct. af bnp i 2023, hvilket frigiver 5,6 mia. kr. – 241 mio. kr. findes i en reserve til internationale operationer, mens 1,2 mia. kr. finansieres via udviklingsbistanden.

Kommentarer