112 og retsvæsen

Dom sprænger strafferammen i stor narkotikasag

Pressefoto: Politi.dk

En omfattende aktion på baggrund af internationalt politisamarbejde førte sidste år til, at politiet kunne optrevle et netværk bag indsmugling af store mængder hård narkotika og hash. En central person er nu idømt en lang fængselsstraf i sagen.

Den fjerde af de ti mænd, der den 6. april 2022 blev varetægtsfængslet i forbindelse med en stor, koordineret politiaktion dagen forinden, har nu fået afgjort sin sag.

Det er sket ved Retten i Randers, hvor National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har fået en 33-årig mand idømt 17 års fængsel for blandt andet at stå bag indsmugling af meget store mængder kokain og hash. Strafudmålingen sprænger således den sædvanlige strafferamme på 16 år for denne type forbrydelse.

Den 33-årige mand tilstod over for en dommer, at han i en periode på mere end to år fra januar 2020 til februar 2022 sammen med andre stod bag indsmugling og salg af i alt 167 kilo kokain, 3,2 ton hash samt 2 kilo ketamin.

Leverancerne af de ulovlige stoffer fandt blandt andet sted på Djursland, i Aarhus, i Fredericia og i København.

Sagen begyndte, da NSK med assistance fra Fyns Politi, Sydøstjyllands Politi, Østjyllands Politi, spansk politi og Skattestyrelsen slog til i en omfattende aktion mod indsmugling af store mængder hård narkotika og hash. Under aktionen, hvor 20 adresser blev ransaget, beslaglagde politiet omkring ét ton hash samt en mindre mængde hård narkotika, ligesom der blev beslaglagt værdier svarende til omkring seks millioner kroner.

Den 33-årige blev i retten også dømt for at have besiddet to pistoler, et maskingevær og en maskinpistol samt tilhørende magasiner og ammunition. Der fulgte desuden en lyddæmper med til maskinpistolen.

Specialanklager ved NSK, Lise Hebsgaard, siger:

– Dommen er et resultat af en grundig og målrettet efterforskning mod den nu dømte, som har haft en central rolle i indsmuglingen af meget store mængder hård narkotika til Danmark, primært Østjylland. Den udmålte straf på 17 års fængsel er et udtryk for sagens alvor, og jeg er selvsagt tilfreds med afgørelsen.

Retten konfiskerede ved dommen udbytte for 14 millioner kroner, herunder indeståender på to konti samt tre Bitcoin.

FAKTA OM NSK

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende specialenhed i dansk politi med ca. 1.000 medarbejdere. NSK håndterer de mest komplekse og alvorlige sager om økonomisk kriminalitet, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet.

NSK understøtter desuden dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning, analyser og efterretninger.

NSK har egen anklagemyndighed, der fører de straffesager, hvor efterforskningen har udgangspunkt i NSK’s politiarbejde. Efterforskning og strafforfølgning i NSK er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet.

De komplekse kriminalitetsområder, hvor NSK ofte vil have ansvar for sagerne, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, svindel, bandekriminalitet samt organiseret narkotikakriminalitet og våbensmugling.

 

Kommentarer