Debat og politik

Efter ministerokade: Ellemann erkender, han ikke skulle have valgt forsvarsministeriet

Jakob Ellemann-Jensen træder ud af Forsvarsministeriet og bliver Økonomiminister, men Troels Lund Poulsen gø r det modsatte.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, gik lige til stålet, da han og partifælle Troels Lund Poulsen tirsdag havde indkaldt pressen til et såkaldt doorstep for at meddele, at de to nu bytter ministerposter.

– Velkommen til her i Forsvarsministeriet. Jeg har besluttet at blive økonomiminister, og derfor stopper jeg som forsvarsminister i dag.

Ellemann erkendte på pressemødet, at han ikke er i stand til at håndtere de opgaver, han har påtaget sig ved sin tilbagevende, nemlig både at være formand for Venstre, partileder i regeringen og forsvarsminister. Men endnu mere bemærkelsesværdigt kom han med en anden indrømmelse:

– Nogle Kloge-Aager vil måske sige, at det burde jeg have set fra starten af, men ja, det skal ikke forhindre mig i at træffe den rigtige beslutning nu. I bagklogskabens ulideligt klare skær, havde det måske været smartere. Man kan ikke både være forsvarsminister og formand for Venstre, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Jakob Ellemann var fra februar til august sygemeldt med stress og kom tilbage på arbejde den 1. august. Indtil da var Troels Lund Poulsen vikar som forsvarsminister. En post han nu permanent får tilbage.

Beslutningen blev ifølge Ellemann truffet i sidste uge, efter at formanden vendte tilbage fra sin sygemelding.

– Når jeg har besluttet at lave den her tilpasning, så skyldes det grundlæggende to ting. Det skyldes min kærlighed til Venstre. Det skyldes min kærlighed til forsvaret. Hvis jeg som formand for Venstre skal have mulighed for at udfolde den kurs, jeg har lagt for partiet på sommergruppemødet, passe mine opgaver som formand og samtidig kunne fortsætte med at gøre Venstre gældende i regeringssamarbejdet, så kan jeg ikke samtidig være forsvarsminister. Det står klart for mig. Det går ikke.

Ministerrokaden er trådt i kraft med øjeblikkelig virkning. Det betyder dog ikke, at  oppositionspartierne vil standse deres kritik af Ellemanns rolle i Elbit-sagen, som handler om våbenleverancer fra Israel til det danske forsvar. Både SF og Danmarksdemokraterne proklamerede, allerede da nyheden kom ud tirsdag morgen, at Ellemanns ansvar forsat skal undersøges.

Troels Lund Poulsen vil som ny forsvarsminister igangsætte arbejdet med en advokatundersøgelse af forløbet.

 

Kommentarer