Kultur og events

ELRO-fonden sikrer musik til de ældre

Midlet er folkemusikgruppen Kaj & Stjernerne. Målet er at underholde de ældre på otte plejehjem omkring Randers, og den glade giver er ELRO-Fonden, der finansierer de otte koncerter for at give plejehjemsbeboerne adspredelse i hverdagen og musik, som de vil kunne nyde og i mange tilfælde synge med på.

Koncertrækken er i fuld gang, og musikken er blevet taget godt imod. Kaj & Stjernerne er som altid velspillende, velsyngende og i godt humør med et repertoire, der rækker fra deres egne sange – nogle af dem det, de selv kalder middelalderfolkemusik – over britiske sange til kendte hits, som man normalt ikke forbinder med traditionel folkemusik: “Whiskey In The Jar”, “Flying” og en enkelt Uriah Heep-kopi.

– Vi laver ikke meget om på vores sangvalg fra sted til sted, for det viser sig, at publikum klapper og synger med på de sange, som de kender, og så nyder de tilsyneladende de andre numre, når de bliver fortalt med en lille historie. Vi elsker at spille, og derfor blev vi rigtig glade, da vi blev spurgt fra ELRO-fonden, om vi kunne lave sådan en lille sommertur. Det kunne vi bestemt.

ELRO-fonden sætter årligt mange midler af til kulturelle formål. I år måtte ELRO-dagene aflyses på grund af lockdown, men det forhindrede ikke fonden i at udbetale en støtte på 10.000 kr. Til hver af de foreninger, der havde søgt og fået bevilget midler til et arrangement i den forbindelse. ELRO-dagene gentages til næste år, men for alligevel at sørge for aktivitet i denne sommer fandt fonden altså på at finansiere de otte koncerter.

De har foregået og forgår på plejehjem indenfor ELRO’s tidligere forsyningsområdet, og folkemusikgruppen optræder fra Hadsund i nord til Voldum og Hadsten i syd. Vejret har et par gange været en udfordring, hvor enkelte koncerter har måttet udsættes på grund af regn. De foregår nemlig udendørs med behørig afstand mellem musikere og tilhørere. Men de udsatte koncerter gennemføres indenfor tidsrammen.

Udover at spille iørefaldende sange, så underholder Kaj & Stjernerne ved at være charmerende og langt fra selvhøjtidelige. Musikerne stråler af glæde, når de optræder. Og det sker som regel altid i deres “kampuniform”, som er flotte blå skjorter:

– Vi tager dem ikke på for at se pæne ud -siger Kaj Petersen (sang, guitar og mandolin).

– Det kan nemlig være svært nok. Nej, vi tager dem på for at se ens ud.

Ingen af de øvrige musikere er dog helt tilfredse, hvis de alle sammen skal se ud som Kaj – og det gør de heller ikke. John Kristensen (bas og vokal) fylder sin skjorte ud bedre end de andre.

– Jamen, I tror nok ikke på det – siger han til publikum.

– Men det er sådan, at hjemme i mit klædeskab har jeg en lille nisse. Hver gang, jeg kommer hjem og hænger skjorten på plads, så syr den lille nisse den ind, så den hele tiden bliver en anelse mindre. Og det har været helt galt her under corana-krisen.

Publikum smiler og ler, og musikken går sin gang, så alle er glade: de ældre på plejehjemmene, musikerne og ELRO-Fonden.

Kommentarer