Debat og politik

EP-valg: Din stemme kan havne hos et andet parti

Spidskandidaterne kæmper om 15 danske pladser i Europaparlementet, men hvis en kandidat eller parti ikke får stemmer nok, går disse til de andre partier i valgforbundet. Foto er fra en debat lørdag i Mariager.

Ved det kommende valg til Europaparlementet på søndag kan du stemme på 155 kandidater fordelt på de politiske partier vi kender fra folketingsvalg, kommunal- og regionsvalg. Men modsat vores nationale valg kan partierne til EP-valget danne alliancer i form af valgforbund.

Venstre, Radikale Venstre og Moderaterne er i valgforbund sammen. Ligeledes har Socialdemokratiet, SF og Alternativet dannet valgforbund. Endelig har Konservative og Liberal Alliance slået sig sammen i et valgforbund mens Danmarksdemokraterne og Enhedslisten hver især står alene.

I de tre valgforbund betyder det, at partierne fungerer som en løftestang for hinandens stemmer, men medfører samtidig, at hvis et parti ikke får stemmer nok, så ryger stemmerne over i puljen og fordeles mellem de partier, der har fået stemmer nok.

Skåret ud i pap:

Har man stemt på eksempelvis Alternativet og partiet ikke kommer ind, så fordeles stemmerne mellem Socialdemokratiet og SF. Og netop den konstellation er sandsynlig, hvis man skal tro flere meningsmålinger den sidste tid.

Kommentarer