Debat og politik

Jon Steffensen forlader Moderaterne og bliver løsgænger

Jon Steffensen er fortid i Moderaterne og bliver i stedet løsgænger i Folketinget. Partiet går dermed fra 16 til 15 mandater.

Den tidligere kulturordfører Jon Steffensen har besluttet at forlade Moderaterne for i stedet at blive løsgænger i Folketinget. Det meddelte han torsdag eftermiddag, og ifølge Jon Steffensen selv er det hans egen beslutning at forlade partiet.

Ifølge Moderaterne gruppeformand, var det imidlertid svært at finde opbakning i folketingsgruppen til Steffensens tilbagevenden til sin plads i partiet.

– Vi har diskuteret emnet på et gruppemøde i tirsdags, og her var konklusionen, at det var meget, meget vanskeligt at genfinde tilliden til Jon Steffensen. Det har jeg så meddelt Jon, udtaler Henrik Frandsen, gruppeformand hos Moderaterne.

Jon Steffensen har siden april været på selvbetalt orlov, og det fortsætter han med indtil oktober, oplyser han i dag. Orloven kom som en følge af en række kontroversielle sager mod ham.

Først blev han anklaget for at have forfalsket en underskrift, mens han var teaterdirektør på teatret Aveny-T på Frederiksberg. En beskyldning, som Jon Steffensen selv afviser. Siden fulgte en række historier om dårlig ledelse fra Steffensens side, om grænseoverskridende adfærd og om tvivlsom dømmekraft. I april skrev tusind personer fra kulturlivet under på et brev til Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, hvor de udtrykte mistillid til Jon Steffensens evner som kulturordfører. Senere i april kom det så frem, at Jon Steffensen havde sendt upassende beskeder til et 19 årigt partimedlem.

Jens Ringberg, der er politisk analytiker hos DR udtaler:

– Det Moderaterne allerhelst ville var, at Jon Steffensen nedlagde sit mandat, og gå helt ud af politik. Det har han ikke villet, og så ender det på denne måde, hvor han bliver løsgænger. Det er lidt en ridse i lakken, men det er ikke sådan, at regeringen er truet på livet af det her. Hvis vi fraregner de nordatlantiske fire mandater, så er regeringen nede på det mindst mulige flertal for at kunne gennemføre sin egen politik uden at skulle tale med andre partier.

Også partileder Lars Løkke Rasmussen har torsdag kommenteret meddelelsen fra Jon Steffensen:

– Min og partiets vurdering er, at vi ikke har tillid til, at vi kan genoptage et ordentligt samarbejde, når Jons orlov løber ud. Så i den forstand er jeg ikke overrasket. Jeg synes, det er en fornuftig beslutning, men jeg er måske lidt overrasket over, at Jon Steffensens ikke drager den fulde konsekvens og vælger at udtræde helt af Folketinget. Det havde jeg gerne set.

Hans Redder, politisk redaktør på TV2 udlægger situationen således:

– Det er en dårlig nyhed for regeringen, at Moderaterne nu mister et mandat, for det betyder, at regeringens flertal bliver mere spinkelt og mere skrøbeligt. Fremover har Socialdemokraterne, Venstre og Moderaterne tilsammen 88 mandater i Folketinget. Det betyder, at hvis regeringen bare mister et enkelt mandat mere i resten af valgperioden, og der potentielt mere end tre år, indtil der skal være valg igen, ja så mister regeringen sit flertal og kan dermed ikke stemme lovgivningen på plads inde i Folketinget på egen hånd. Men det er også vigtigt for mig at understrege, at dette så ikke betyder, at regeringen er ved at vælte, idet det vil kræve, at der er et flertal imod regeringen. Og på det spørgsmål, kan regeringen fortsat regne med støtte fra formentlig alle fire nordatlantiske mandater. Så på den måde sidder regeringen stadigvæk relativt sikkert. Den bliver mere skrøbelig, men det er ikke livstruende for regeringen.

 

 

Kommentarer