Debat og politik

Lovforslag om forhånelse af religiøse genstande ændres markant

Den 25. august i år fremlagde regeringen en model, der skulle kriminalisere, som det blev formuleret; “utilbørlig behandling af genstande med væsentlig religiøs betydning for et trossamfund”. Lovforslaget ville blandt andet gøre det strafbart offentligt at brænde Bibelen eller Koranen.

Baggrunden var, at demonstrationer med koranafbrændinger i Danmark og Sverige havde tiltrukket sig stor opmærksomhed, både i Danmark og internationalt.

Lovforslaget medførte omgående massiv kritik fra blandt andet store dele af kulturlivet og fra flere juridiske eksperter, som mente, at forslaget ville begrænse ytringsfriheden markant samt at teksten var for upræcis.

I dag, to måneder senere, og efter en offentlig høringsperiode, fremsættes et lovforslag, der er ændret markant i teksten, som nu lyder;
“utilbørlig behandling af skrifter med væsentlig religiøs betydning for et anerkendt trossamfund”.

– Det har været vigtigt for regeringen, at lovforslaget skulle være så præcist som muligt, lyder det fredag fra justitsminister Peter Hummelgaard (S).

– Vi har valgt at justere lovforslaget, og det har vi bl.a. gjort på baggrund af Politiforbundets høringssvar og bekymring for, om forbuddet med den oprindelige formulering ville være for svært at håndhæve i praksis.

 

Kommentarer