Debat og politik

Mette Frederiksens nytårstale deler vandene

Statsminister Mette Frederiksens nytårstale i dag den 1. januar var selvsagt den første som leder af den nye trepartiregering. Derfor var det forventeligt, at den ville indholde emner med adresse til alle tre partiers bagland og vælgergrupper.

I starten af talen kom Mette Frederiksen ind på krigen i Ukraine, og på de mere hjemlige følgevirkninger, nemlig energikrisen og inflationskrisen. De sidste to er medvirkende til at der skal gennemføres store reformer, som ifølge statsministeren, kommer til at ramme nogle borgere hårdt.

Herefter omhandlede talen den nye regerings socialpolitik, som blandt andet omfatter nedlæggelse af jobcentrene, hvilket ifølge statsministeren særligt vil komme de mest udsatte til gode. Her lød det blandt andet:

– Det skal være slut med, at alvorligt – ja, endda dødeligt – syge borgere sendes i aktivering.

Et andet område i talen var den nye regerings uddannelsespolitik. Her vil Regeringen sætte særligt ind for at få aktiveret de 40-45.000 unge, der i dag ikke er i gang med en uddannelse eller har et arbejde. Dette blev understreget som den nye regerings vigtigste opgave.

Efter talen er reaktionen fra flere politiske kommentatorer, at talen havde en stor overvægt af klassiske socialdemokratiske mærkesager.

Se Jyllands-Postens politiske analytiker Niels Th. Dahls kommentar her.

Se Berlingskes politiske kommentator Bent Winthers kommentar her.

Se Politikens chefredaktør Christian Jensens leder her.

Kommentarer