Debat og politik

Milliarder til velfærd, forsvar og klima i Regeringens 2030-plan

Finansminister Nicolai Wammen præsenterede i dag regeringens forslag til 2030-plan, som nu skal forhandles med folketingets øvrige partier.

Tirsdag fremlagde finansminister Nicolai Wammen regeringens 2030-plan “Danmark rustet til fremtiden”, som indeholder investering i både klima, forsvar og velfærd.

Ifølge Wammen har regeringen har sat et mål om at løfte fuldtidsbeskæftigelsen med 45.000 i 2030. Der er allerede besluttet reformer, som øger fuldtidsbeskæftigelsen med over 19.500.

Derudover peger regeringen på konkrete initiativer, som kan løfte fuldtidsbeskæftigelsen med yderligere ca. 9.500 i 2030, blandt andet via en skattereform på 6,75 mia. kroner, der skal gøre det mere attraktivt at arbejde. Med 2030-planen er der gennemført eller peget på konkrete initiativer og indsatsområder, der indfrier to tredjedele af målet om at øge beskæftigelsen med 45.000 fuldtidspersoner i 2030.

Wammen siger blandt andet:

– Med regeringens 2030-plan kommer vi med massive investeringer i vores fælles velfærd, sundhed, psykiatri, den grønne omstilling og i forsvar og sikkerhed samtidig med, at der bliver råd til skattelettelser, der skal gøre det mere attraktivt at arbejde. Men vi får også brug for mere arbejdskraft i blandt andet den offentlige velfærd og til vores erhvervsliv, og derfor fortsætter regeringen sin ambitiøse reformdagsorden. Dansk økonomi er i god form. Det er den takket være skiftende regeringers beslutninger og reformer. Men vi skal sørge for at holde formen ved lige.

På Finansministeriets egen hjemmeside kan man blandt andet læse:

– Behovet for offentlig service, sundhed, ældrepleje og børnepasning stiger i de kommende år. Det skyldes bl.a., at der lykkeligvis kommer flere børn og ældre. Samtidig har vi et sundhedsvæsen og en psykiatri, som har brug for investeringer, lyder det blandt andet

– 2030-planen kommer derfor med et løft på ca. 32 mia. kroner til borgernær velfærd, herunder til sundhed, psykiatri, og investeringer i børn, unge og uddannelse. Derudover har regeringen afsat 3 mia. kr. til at tiltrække og fastholde flere dygtige medarbejdere i den offentlige sektor gennem bedre løn og arbejdsvilkår.

Kommentarer