Samfund

MitID kaos på tirsdag – halv million mister adgang til egen bank

4,7 millioner borgere har skiftet NemID ud med MitID, og det er godt halvfems procent af alle brugere med adgang til digitale ydelser, som bank, forsikrning og meget andet. Men ti procent, svarende til cirka 500.000 danskere kan se frem til et kaos efter tirsdag den 1 november når NemID lukkes ned.

– Det er jo helt vildt mange borgere, som fuldstændig er ladt i stikken og får det virkelig svært fra på tirsdag«, siger Morten Hjelholt, lektor ved IT-Universitetet til Politiken.

– Når de ikke er på MitID, står de enten uden adgang til deres egne penge eller er overladt til, at pårørende måske kan hjælpe dem. Man har fra samtlige ansvarlige organer undervurderet alvorligheden i det her«.

Deadline for skiftet til MitID er allerede blevet udskudt i fire måneder og har lagt stort pres på kommunernes Borgerservice. Politiken har i en række artikler skrevet om udfordringerne som led i serien om den digitale underklasse, hvor pårørende ofte kæmper en næsten umulig kamp for at hjælpe borgere, som har det svært med de digitale systemer.

Kommentarer