Debat og politik

Sønderlemmende kritik fra pårørende af plejehjemmet Huset Nyvang i Randers

Torsdag viste TV2 Østjylland et indslag om pårørendes bekymring og fortvivlelse om forholdene på plejehjemmet Huset Nyvang i Randers, hvor deres nære familiemedlemmer bor. De retter en sønderlemmende kritik om manglende omsorg og pleje, samt stor udskiftning af personale.

Det skulle være så godt – Huset Nyvang – som blev indviet i 2018 og allerede inden åbningen udnævnt til Årets Sundhedsbyggeri 2017 på konferencen “Byggeri af fremtidens plejebolig” i København.

Dengang var der kun rosende ord om den nye “landsby” for demente i Randers. “Fantastisk med børn og ældre samme sted” – “De kan få stor glæde af hinanden og sikke nogle skønne faciliteter” – “Kan lide tanken om landsby i stedet for institution” – “Her vil jeg gerne blive gammel”.

Huset Nyvang blev i 2017 kåret til Årets Sundhedsbyggeri. Her er det fra venstre: Keld Evers Nielsen fra CC Contraktor, Karl Henrik Elkjær fra Midtconsult, Rasmus Friss fra Friss og Molte, nu afdøde Leif Gade, daværende formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Randers Kommune og Jens Kjær, vicekontorchef, Sundhed og Omsorg Randers Kommune.

Alt dette var årsagen til, at familien til Birthe Jørgensen valgte netop Huset Nyvang, fordi det fra Randers Kommune inden åbningen blev præsenteret som det ypperste inden for pleje af demente. Her ville der være plads til, at de kunne leve deres liv stort set ligesom før sygdommen. Der ville være aktiviteter for beboerne dagligt og mulighed for at bruge en bager, købmand og en frisør.

Det er dog på ingen måde tilfældet, lyder ifølge TV2OJ fra datteren til Jannie Nielsen. Hun er bekymret over den udvikling, hendes mor har været igennem i tiden på plejehjemmet Huset Nyvang i Randers.

Kritik af forholdene er ikke ny.

Sidste år stod flere pårørende frem med massiv kritik af Huset Nyvang. Ifølge dem er forholdene ikke blevet bedre siden.

Erik Poort flytter i januar 2019 ind på det særligt demensvenlige plejehjem Huset Nyvang i Randers. De mange tilbud sælges til Eriks kone, Janni, under en rundvisning. Plejehjemmet er tilsyneladende alt det, som Erik har brug for.

Men ganske kort tid efter er familien er magtesløse. Han ligner en, der har givet op. Der er nødt til at ske noget, så familien tager på vegne af deres kære en drastisk beslutning.

Efter blot et halvt år på Nyvang tager Janni konsekvensen af de problemer, der er på plejehjemmet. I sommeren 2019 flytter Erik derfor til plejehjemmet Møllevang et andet sted i byen.

I afstand ikke et drastisk skifte, men for den lille familie har det betydet alverden.

– Her kender de Erik. Der er ikke så mange vikarer som på Nyvang, og de ved derfor, hvordan han skal tages. De kender Eriks vaner og livshistorie.

Stinker af tis og afføring

Tilbage til Birthe Jørgensen, som fortsat bor på Nyvang. Hun forstår ikke meget af situationen og kan ikke selv holde styr på hygiejnen, men Jannie Nielsen ser ved hvert besøg tydeligt, hvordan tingenes tilstand er.

– Kunne du spørge min mor i dag, så tror jeg ikke, hun ville ønske, at hun stank af tis og afføring eller var gennemvædet af det, eller at der var afføring i sengen og stolen. Det tror jeg ikke, hun ville synes, var særligt hyggeligt, siger datteren Jannie Nielsen til TV2OJ.

Se indslaget her fra torsdag:

 

Kommentarer