Samfund

Stort flertal af danskerne vil have en klimaafgift på landbruget

Ny måling viser, at 66 procent af vælgerne mener, at landbruget skal bidrage til den grønne omstilling og pålægges en CO2-afgift. Foto: Serge le Strat.

En ny måling, som Epinion har udført for Altinget og DR viser, at der er et stort flertal af danskerne, som er enige i, at landbruget skal pålægges en CO2-afgift. Kun 18 procent svarer, at landbruget skal slippe for en klimaafgift.

Lige nu arbejder en ekspertgruppe på at komme med anbefalinger til en CO2-afgift på landbruget, som regeringen efterfølgende skal evaluere. Rapporten forventes færdig inden årets udgang og vurderes at blive afgørende for, hvordan Danmark kan nå målsætningen om at reducere CO2-udslippet med 70 procent i 2030.

Den nye måling viser, at 66 procent af vælgerne mener, at landbruget skal bidrage til den grønne omstilling og pålægges en CO2-afgift. Kun 18 procent mener, at landbruget skal slippe for en CO2-afgift.

– Det er overraskende, hvor relativt lille modstanden mod en CO2-afgift faktisk er. Selvom politikerne skulle vælge at lave en model, der tager nogle hensyn, så vil en klimaafgift jo betyde en ret stor forandring af dansk landbrug, lyder det fra politisk kommentator Lars Trier Mogensen ifølge Altinget.

– Med tanke på den her måling, så tror jeg ikke det er noget, regeringen kommer ud i et vælgermæssigt stormvejr på, tilføjer han.

Tidligere rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (M) og Jakob Ellemann-Jensen (V), Andreas Thyrring, vurderer ifølge Altinget, at klima er blevet mainstream for vælgerne.

– Der er ikke nogen stor opbakning til, at landbruget skal gå fri, de skal også levere. Det mener et stort flertal af SVM-regeringens egne vælgere også. Men der ser ud til at være en forståelse for, at der godt kan tages nogle hensyn til landbruget. Morten Korch har ikke levet forgæves, siger Andreas Thyrring ifølge Altinget.

Kommentarer