Kultur og events

Tag på guidet tur i en bæredygtig jul

Få et sjældent indblik i arbejdet med at lave en juleudstilling, når tilrettelægger af Juleliv på Gården Lisette Berg Andersen viser rundt og fortæller gode historier i det hyggelige julemiljø. Foto: Museum Østjylland

Få overraskende historier og sjove detaljer, når der nu er omvisning i den smukke særudstilling Juleliv på Gården på Museum Østjylland.
På den guidede tur oplever du juleudstillingen på en helt anden måde, end hvis du så den på egen hånd. Tilrettelægger af udstillingen Lisette Berg Andersen viser rundt og deler historier om hjemmeslagtning, småkagebagning, juletræsfældning og alt det andet skønne, der hører en god, gammeldags jul til.
– Og mon ikke der også sniger sig en lille nisse-historie ind!
Omvisning i juleudstillingen Juleliv på Gården, lørdag 7. december 2019 kl. 10.30 – 11.30 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.
Billet 50 kr. Billetter købes på museumoj.dk under ”Kalender”.
De spændende fortællinger om hjemmelavede julegaver, slagtningens mysterier og bagning til den store guldmedalje folder sig ud i udstillingen. Lisette Berg Andersen fortæller om det store arbejde, der ligger forud for at få en juleudstilling op at stå. Alle faggrupper på museet er i sving med at fastlægge årets tema, udvælge genstande, konservere genstande, opbygge kulisser, skrive udstillingstekster osv.
– Når juleudstillingen står fix & færdig, så er vores store forarbejde usynligt for vores gæster. Og sådan skal det selvfølgelig også være! Men forud for en udstillingsåbning ligger der masser af overvejelser, beslutninger og praktisk arbejde, som er så spændende. Og det vil vi da ikke holde helt for os selv – forsikrer Lisette Berg Andersen.
Bliver julen fed i år?
Årets juleudstilling kredser om temaet selvforsyning, der iscenesættes med juletidens forberedelser på en gård på landet. Helt i selvforsyningens tegn hører vi i udstillingen om årets gang på gården, som leder op til de mørke og kolde vintermåneder. Her gjaldt det for mange bønder simpelthen om at holde sig i live og så sunde og stærke som muligt.
Julen var vinterens højdepunkt med – forhåbentlig – masser af god og nærende mad.
– Høsten i august og slagtningen i november var helt altafgørende for, hvor fed og lækker julen kunne blive for bønderne – fortæller Lisette Berg Andersen.
Finurlig streg og fine genstande
Fortællingerne om julesul og overtro blander sig i omvisningen med sjove anekdoter om, hvordan udstillingen blev til. Juleudstillingen er i år lavet i samarbejde med tegner Theresa Jessing, og hendes finurlige og detaljerede juletegninger danner rammen om museets mange fine genstande. Undervejs i udstillingen titter sjove aktiviteter op, så den dovne julekrop kan komme lidt i gang.
– Så det er op på tæerne og ned i knæene for at finde julelivet på gården! – siger Lisette Berg Andersen.
Der er entré.

Kommentarer