Samfund

Vismæn­d: Så hård bliver krisen i Danmark

Tirsdag fremlagde overvismand Carl-Johan Dalgaard, Det Økonomiske Råd, en ny prognose for dansk økonomi.

Danmark står overfor et efterår, hvor beskæftigelsen vil falde, og tendensen vil fortsætte gennem hele 2023, viser en ny prognose udgivet af De Økonomiske Råd, bedre kendt som vismændene. Alt i alt vil beskæftigelsen samlet set falde med mere end 100.000 personer frem mod begyndelsen af 2024, lyder forudsigelsen.

Siden foråret er tingene gået den forkerte vej, og prognosen siger, at dansk økonomi vil stå bomstille de næste tre år. Ud over at beskæftigelsen vil falde, forudsiger vismændende også, at inflationen vil forblive høj et godt stykke tid endnu.

Det kan derfor virke paradoksalt, at det danske arbejdsmarked fortsat er brandvarmt. Beskæftigelsen er på et historisk højt niveau, og der er næsten 150.000 flere lønmodtagere end før coronapandemien, fremhæver vismændene.

Men ifølge overvismand Carl-Johan Dalgaard kan vi dog godt forberede os på, at det brandvarme arbejdsmarked køler gevaldigt af de kommende år.

– Faldet må forventes at ske i en række af de mest konjunkturfølsomme brancher, der også har oplevet størst pres det seneste år, konkluderer han.

Rapporten sætter dog to tykke streger under, at det er svært at spå om timingen, men også størrelsen på beskæftigelsesfaldet.

 

Kommentarer