Debat og politik

Ældre dieselbiler forbydes i Danmarks største byzoner

Hvis du kører i en dieselbil af ældre årgang, er det fra i dag 1. oktober slut med at køre ind i byerne Aalborg, Aarhus, Odense, København og Frederiksberg. Det har et politisk flertal i de fem kommuner besluttet med det formål at mindske luftforureningen i hjertet af de større byer.

Forbuddet gælder dieselbiler fra før 2011, som fremover skal have monteret et partikelfilter for at måtte køre ind i landets største byzoner.

Overtræder man forbuddet og kører i de såkaldte miljøzoner i en gammel bil uden partikelfilter, udløser det en bøde på 1.500 kroner.

Rådmand for klima og miljø i Odense Kommune, Tim Vermund (S), udtaler til DR Nyheder.

– Gamle dieselbiler udleder rigtig mange små partikler, der går ind i vores lunger og kan forårsage lungekræft. Så det at få gjort vores luft renere er enormt vigtigt, så det miljø vi omgives af ikke giver os kræft og gør os syge, siger han.

I Aalborg Kommune fortæller Jan Nymark Rose Thaysen (V), rådmand for by og land:

– Partikelforurening er jo hvert år skyld i, at der er nogen, der mister livet før tid. Vi har en beregning, der viser, at bare her i Aalborg kan man få en samfundsøkonomisk gevinst på omkring 100 millioner kroner.

Kommentarer