Land og by

Danmarks eneste færge med kabeltræk bliver enmandsbetjent

Udbyhøjfærgen skal ombygges, så den fremover kan betjenes af en enkelt person. Det sker nu efter ønske fra Norddjurs Kommune, der driver overfarten i fællesskab med Randers. På mødet den 15. juni har Randers Byråd bevilget sin andel af udgifterne til ombygningen af færgen, som netop i disse dage runder passager nummer 1 million.
Den fire minutter lange overfart mellem Udbyhøj Nord og Udbyhøj Syd vil fremover blive betjent af en enkelt person. Det sker efter ønske fra Norddjurs Kommune, der driver Udbyhøj Kabelfærge i fællesskab med Randers.
På grund af færgens nuværende opbygning er det ikke muligt for skibsføreren både at billettere og føre skibet, og derfor skal færgen bygges om for godt 5,5 millioner kroner. I forbindelse med ombygningen vil en planlagt udskiftning af færgens generatoranlæg desuden blive fremrykket, så udgifterne samlet set løber op i 8,6 millioner kroner. Heraf skal Randers Kommune betale halvdelen. Penge, som byrådet på mødet den 15. juni 2020 har besluttet at bevilge.
Ombygning af kabelfærgen sker i 2021 og vil være med til at sikre, at overfarten bliver bevaret. Enmandsbetjeningen forventes at give en besparelse i driftsudgifter på ca. 0,8 mio. kr. pr år, hvoraf Randers Kommunes andel er på 0,4 mio. kr.
1 million passagerer
Udbyhøj Kabelfærge blev sat ind på ruten Udbyhøj nord og syd i august 2006, og færgen runder i disse dage passager nummer 1 million. I samme periode er der ført næsten en halv million køretøjer over fjorden.
Færgen er Danmarks eneste med kabeltræk. Den bliver trukket over fjorden med stålkabler og kan overføre 2 lastbiler u/anhænger og 6 personbiler eller 12 personbiler samt 98 passagerer ad gangen.
I alt er der to færgeforbindelser over Randers Fjord. Ud over Udbyhøj Kabelfærge sejler Mellerupfærgen Ragna på ruten Mellerup og Voer.

Kommentarer