Livsstil og forbrug

Fødevarestyrelsen advarer: Ramsløgens fætter kan være livsfarlig

Når ramsløgen er i blomst, kan du nemt skelne den fra liljekonval. Ramsløgen har stjerneformede blomster, mens liljekonvallens er runde og klokkeformede. Foto: Fødevarestyrelsen

Snart dufter det af ramsløg i de danske skove, men den populære urt kan nemt forveksles med dens giftige dobbeltgænger, liljekonval.

Ramsløgene er begyndt at titte frem i skovbunden, og det lokker mange ud i det fri for at plukke og blande den i pesto, olie og salater.

Men der er god grund til at være opmærksom, når du sanker – for side om side med ramsløgen gror den næsten identiske liljekonval, som kan give alvorlige forgiftninger.

Hvert år får Giftlinjen opkald fra danskere, som er bekymrede for, om de har sat ramsløg eller dens giftige dobbeltgængere til livs. Sidste år havde godt en håndfuld symptomer på forgiftning efter forveksling.

Kend den på blomsten

Risikoen for forveksling er især til stede, før liljekonvallen har sat sine hvide, klokkeformede blomster, som er nemme at skelne fra ramsløgens stjerneformede blomst. Til gengæld kan man nemt komme til at tage fejl af de grønne, aflange blade, som ligner hinanden i det tidlige forår, forklarer Henrik Dammand, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

– Ramsløg bruges ofte i store mængder, og det kan være alvorligt, hvis man kommer til at bruge blade fra liljekonval i stedet for ramsløg. Det kan medføre opkast, diarré og påvirke hjerterytmen, og i værst fald være livsfarligt. I andre europæiske lande har vi set eksempler på, at forgiftning med liljekonval har haft dødelig udgang, siger Henrik Dammand.

Kend den på duften

Heldigvis er løsningen lige ved hånden. Ramsløg har en kraftig, hvidløgsagtig duft, som aktiveres, når du nulrer bladene. Liljekonval derimod afgiver ikke nogen duft.

Derfor lyder rådet fra kontorchef Henrik Dammand:

– Brug dine sanser, når du plukker ramsløg. Særligt inden de sætter blomst, hvor de ligner liljekonval til forveksling.

Udover liljekonval kan ramsløg også forveksles med planten høsttidløs, som også er giftig. Før høsttidløs sætter blomst, kan det være meget svært at skelne den fra ramsløg. Her kan du også tage nulre-tricket i brug, da høsttidløs ikke dufter af hvidløg.

Brug nulre-tricket til at tjekke, om det er ramsløg eller en giftig dobbeltgænger, du tager med hjem. Dufter bladene af hvidløg, er det ramsløg. Foto: Fødevarestyrelsen
Ramsløg er begyndt at titte frem i skovbunden. Men den vokser tæt på sin giftige slægtning, liljekonval, så man skal være opmærksom på, at man plukker den rigtige plante til sin pesto. Foto Fødevarestyrelsen

Kommentarer