Samfund

Grøn Energi Dag: Vi har nu produceret mere grøn strøm end i hele 2021

Green Power Denmark markerer 5. november som markeres derfor som ’Grøn Energi Dag’. Arkivfoto

I år har Danmark produceret grøn strøm som aldrig før, og nu har vi nået en ny grøn milepæl. De danske solceller og vindmøller har i årets første 10 måneder produceret samme mængde sol- og vindenergi som i hele 2021, viser en opgørelse fra Green Power Denmark. Den 5. november markeres derfor som ’Grøn Energi Dag’.

Knapt to måneder inden udgangen af 2022 runder vi en produktion på 17,48 terawatt-timer (TWh) strøm fra solceller- og vindmøller. Det svarer til produktionen hele sidste år. Det oplyser Green Power Denmark i en pressemeddelelse lørdag.

–  Grøn energi er vores vej ud af energi- og klimakrisen. Rekorden viser, at udviklingen går den helt rigtige vej. Den høje produktion af grøn strøm skyldes, at nye solcelle- og vindmølleanlæg er taget i brug. Men vi kan også takke det danske vejr, der har skabt gunstige forhold for produktionen af grøn energi, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Den store havvindmøllepark Kriegers Flak ud for Møn, der blev færdiggjort i 2021, har været med til at øge Danmarks produktion af grøn strøm. Den har for første gang produceret energi i et helt år. Samtidig har nye solcelleanlæg medført, at vi indtil nu har produceret 2,1 TWh solenergi. Det er en stigning på 50 procent i forhold til hele sidste år.

– Hertil har vejret været med os. I de måneder hvor vi har haft mindre blæst, har vi haft mange soltimer og omvendt. Vi har derfor set et stabilt niveau i produktionen af sol- og vindenergi, og de første ti måneder har nu sat høje ambitioner for de sidste to måneders produktion af grøn energi, siger Kristian Jensen og tilføjer:

– Vi har høje forventninger til resten af året. Hvis vi forsætter niveauet året ud, vurderer vi, at solceller og vindmøller ender med at producere over 20 TWh i år. Det svarer til mere end halvdelen af det årlige strømforbrug i Danmark, der vil blive dækket af grøn strøm.

Årets høje produktion af grøn strøm vidner om, at udviklingen går i den rigtige retning.

– Men der er stadig lang vej igen. Om otte år skal vi have firedoblet grøn strøm på land mens havvind skal femdobles, hvis Danmark skal nå klimamålene. Det kræver, at de politiske aftaler, allerede nu, følges op af konkret handling. Hvis det sker, vil årets høje produktion af grøn energi blive slået i de kommende år i takt med, at nye sol- og vindmølleanlæg opstilles, lyder vurderingen.

 

Kommentarer