Debat og politik

Nye forskningsmidler til CO2-fangst og kvanteteknologi

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M). Foto: Folketinget / Steen Brogaard

Der kommer nu flere penge til forskning i grøn omstilling, digitalisering og teknologi. Det fremgår af den årlige aftale om fordeling af forskningsreserven, som tirsdag aften er forhandlet på plads hos uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M). 

Forskningsreserven er på 3,6 milliarder kroner og er en del af et samlet forskningsbudget på 27 milliarder kroner.

– Jeg er glad for, at det er lykkedes at lande nogle ambitiøse prioriteringer for dansk forskning med samtlige partier i Folketinget. Og jeg vil gerne sige tak til ordførerne for gode og konstruktive forhandlinger, siger hun i en pressemeddelelse.

Aftalen er indgået af alle partier i Folketinget.

– Vi er blevet enige om nogle vigtige pejlemærker for langsigtede investeringer. Og det er på områder, hvor samfundet har brug for nye idéer og nye løsninger for vores klima, sundhed, trivsel, sikkerhed og en ny, stor satsning på kvanteteknologi.

Ifølge ministeren er der desuden sikret store bevillinger til forskning, som er fri for politisk prioritering.

Højeste beløb nogensinde

Reserven i 2023 er på 3,6 milliarder kroner, hvilket er det højeste beløb nogensinde. Forskningsreserven er en del af det samlede offentlige forskningsbudget på 27 milliarder kroner.

Forskningsreserven er typisk en af de første delaftaler for næste års finanslov. Regeringens finanslov for 2023 ventes fremsat i løbet af marts måned. Den ville normalvis være blevet forhandlet på plads inden årets start, men blev udskudt grundet folketingsvalget og den efterfølgende regeringsdannelse.

Kommentarer