Land og by

Randers Kommune sætter ind mod spritkørsel.

Alt for mange mennesker sætter sig bag rattet med for høje promiller i blodet om sommeren. Nu minder Randers Kommune, Rådet for Sikker Trafik og politiet alle om at lade bilen stå, når de har drukket alkohol.
I de kommende uger vil en meget stor del af danskerne holde ferie i Danmark. Det kan betyde tusindvis af sociale sammenkomster såsom grillmiddage, strandture og havefester.
Sommerhyggen får ofte følgeskab af kolde øl, velsmagende drinks eller et par gode flasker vin. Det gør det aktuelt at minde om, at hvis man har drukket alkohol, så bør man lade bilen stå.
– Jeg hilser kampagnen mod spritkørsel velkommen. Den skal minde os om, at vi alle har et ansvar for at forhindre trafikulykker, hvor der er spiritus involveret. Alkohol og bilkørsel hører ikke sammen og kan få fatale konsekvenser med dødelig udgang. Derfor bakker Randers kommune selvfølgelig op om kampagnen – siger Frank Nørgaard, formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune.
Sidste sommer sigtede politiet 864 personer for spritkørsel i løbet af fem ugers kontrol i juni og juli. Alene i Østjyllands politikreds blev 43 personer sigtet for spritkørsel hen over sommeren.
For mange tager chancen
Denne sommer sætter politiet også ind med kontrol, og samtidig gennemfører Randers Kommune, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden kampagnen “Der er mange måder at stoppe spritkørsel på. Hvad er din?”
Formålet med kampagnen er at minde folk om, at de kan være med til at forhindre spritkørsel ved at spørge deres gæster, hvordan de kommer hjem efter festen.
– Alt for mange bilister tager chancen og kører, selv om de er i tvivl om deres promille. Det er hamrende farligt, og det er derfor vigtigt, at omgivelserne også hjælper med til at forhindre, at det sker. Så før du serverer vin, øl eller drinks for dine gæster, så spørg dem lige, hvordan de kommer hjem. Det tvinger dem til at tage stilling til, om de skal drikke eller køre – siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Inden for det seneste år har 5 % af kvinderne og 11 % af mændene kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden blandt 4.519 personer.
Gode råd: Stop altid en fuld ven, der vil sætte sig bag rattet
Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste.
Her får du syv gode råd:
· Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
· Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
· Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
· Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
· Tilbyd overnatning
· Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
· Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114
Fakta (kilde: Rådet for Sikker Trafik, Rigspolitiet og Vejdirektoratet):
· Sidste sommer sigtede politiet 864 personer for spritkørsel.
· Hver 5. dødsulykke i trafikken skyldes alkohol.
· Ni ud af 10 danskere tager afstand fra spritkørsel.
Se spritkampagnen “Der er mange måder at stoppe spritkørsel på. Hvad er din?”: https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/stop-spritkoersel
Antal sigtede for spritkørsel fra slut juni til slut juli 2019 (kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter):
· Nordjylland: 132
· Østjylland: 43
· Midt- og Vestjylland: 102
· Sydøstjylland: 72
· Syd- og Sønderjylland: 50
· Fyn: 78
· Sydsjælland og Lolland-Falster: 56
· Midt- og Vestsjælland: 52
· Nordsjælland: 62
· Københavns Vestegn: 34
· København: 174
· Bornholm: 9
· I alt: 864.

Kommentarer