Nordjylland

Teaterstykke om stumfilmstjernen Asta Nielsen på Danmarksturné

Skuespiller Nanna Cecilie Bang bærer rollen som Asta Nielsen i forestillingen 'ASTA'. Foto: Per Morten Abrahamsen

Teater og film smelter sammen, når Teatergrad tager på danmarksturné med forestillingen ‘ASTA’ om stumfilmstjernen Asta Nielsen. I august opføres forestillingen i Cinematekets biograf – i den sal, der hedder ‘Asta’, selvfølgelig.

Byrumsteatret Teatergrad har sammen med Det Flydende Teater opsat en ny teaterforestilling om stumfilmens dronning Asta Nielsen. ‘ASTA’, som forestillingen hedder, åbner 30. juni i parken på Sophienholm i Lyngby, og tager derefter på danmarksturné helt frem til 13. oktober.

I slutningen af august tilføres et lag poetisk nærhed, når forestillingen vises i Cinematekets biografsal ‘Asta’ opkaldt efter netop Asta Nielsen. Samtidig udvides forestillingen med filmiske virkemidler, da der undervejs vises stumfilmklip med Asta.

Teatergrad lover med ‘ASTA’ en musikalsk og sansemættet forestilling om den glamourøse stumfilmdiva ‘Die Asta’, som hun kaldes i Tyskland, hvor hun indspillede hovedparten af sine film, og med visioner og kompromisløshed blev en af verdens største filmskuespillerinder. Hendes liv var dog meget mere end en tabloidhistorie om en international stjerne og tidens største (og første) sexsymbol. I sine film præsenterede Asta nemlig verden for en ny kvindeskikkelse, der er sig sit køn og sin seksualitet bevidst. Det var samfundssatire og kønsdebat i et helt nyt formsprog og medie – og folk elskede det.

Da Asta vendte tilbage til Danmark i 1937, havde fødelandet dog vendt hende ryggen. Rygterne om den tyskervenlige skuespillerinde var kommet hende i forkøbet, og modtagelsen blev ikke som Asta havde iscenesat det.

‘ASTA’ er blevet til i samarbejde med Filminstituttet og projektredaktør på Stumfilm.dk Anne Schwartz, der blandt andet har været i Filmarkivet for at finde originale breve og film- og lydmateriale med Asta Nielsen til brug i projektet, som hun ser en stor væsentlighed i:

“Stumfilm.dk er det hidtil største filmhistoriske formidlingsprojekt i Danmark, og samarbejdet med Teatergrad er en helt unik mulighed for at portrættere den måske vigtigste skikkelse indenfor dansk stumfilm i et medie, vi ellers ikke arbejder med her på Filminstituttet. Asta Nielsen er blevet et ikon, og både hendes historie, hendes personlighed og hendes look udstråler en feministisk emancipationskraft, der taler direkte ind i tidens ånd.”

Teatergrads danmarksturné bringer ‘ASTA’ til følgende byer (i kronologisk rækkefølge): Lyngby, Århus, København, Odense, Gedser, Nykøbing Sj., Roskilde, Helsinge, Hornslet, Helsingør, Ringkøbing, Silkeborg, Arden, Vejle, Sønderborg, Tønder, Randers, Aabenraa, Mariager, Rønne, Toftlund, Assens, Ærøskøbing, Næstved, Haderslev og Stege.

Se hele turplanen på teatergrad.dk.

Læs mere om Asta Nielsen på Stumfilm.dk, hvor man også kan se en række af hendes film og en tidslinje over hendes liv og karriere.

Kommentarer