Debat og politik

Vælgerflugt fra regeringspartierne tilsyneladende standset

To dugfriske meningsmålinger viser, at regeringspartierne S, M og V samlet set kun bakkes op af henholdsvis 38,8 procent (Megafon) og 42,1 procent (Gallup) af vælgerne mod 50,1 procent ved folketingsvalget i november sidste år.

Selvom de to målinger viser en forskel på 3,3 procentpoint ville partierne ikke være i nærheden af at kunne danne regering ved et folketingsvalg i dag. Men noget tyder på, at nedturen i meningsmålingerne for de tre regeringspartier trods alt ser ud til at være standset. I april måned viste målinger endnu svagere tilslutning til de tre partier, og derved er noget af det tabte terræn genvundet.

Socialdemokratiet oplevede i foråret en markant tilbagegang i antallet af mandater sammenlignet med folketingsvalget den 1. november året før. Denne tilbagegang blev betragtet som historisk dårlig for partiet, men der er nu tegn på en vis bedring. I den seneste måling ligger Socialdemokratiet nu på 22,3 procent, hvilket er en stigning på 3,3 procentpoint i forhold til målingen i foråret, men det er stadig 5,2 procentpoint under valgresultatet på 27,5 procent.

Venstre oplever en mindre tilbagegang på 0,7 procentpoint i målingen, fra 10,2 procent til 9,5 procent. Det er dermed værd at bemærke, at Jakob Ellemanns sygeorlov tilsyneladende ikke har haft større indvirkning på meningsmålingen.

Moderaterne oplever også en tilbagegang på 0,7 procentpoint siden den seneste måling.

Samtidig ser det ud til, at Liberal Alliance og SF mister terræn. LA er stort set tilbage på valgresultatet fra november sidste år, mens SF går en smule tilbage i forhold til før sommeren. Konservative i den blå blok også oplever en tilbagegang på 1,6 procentpoint mens Danmarksdemokraterne til gengæld oplever en stigning på 1,3 procentpoint siden den seneste måling. Samlet set går den blå blok 0,1 procentpoint frem.

Kommentarer